Новият План на служебното правителство за възстановяване и устойчивост: Газ за „Марица изток“, ВЕИ и режим на тока

Дълбоко преработваният план за Плана за устойчивост и развитие – дело на служебното правителство, по който страната ни очаква да получи 12 милиарда лева, най-после на 20 юли беше обявен онлайн. И на 26 юли е предвидена онлайн Кръгла маса за обсъждането му с участието на вицепремиера Атанас Пеканов, организирана от зелената MOVE.BG коалиция, в която влизат най-големите врагове на въглищната енергетика – WWF България, „Грийнпийс“ – България, и „Институт Кръгова Икономика“.

Очаквано в обявения нов План за възстановяване и устойчивост не е включено внесеното в Министерски съвет още през април т.г. проектопредложение на Минно-геоложкия университет и Техническия университет в София за улавяне и съхранение на СО2, по което в момента е ангажирана цялата научна общност на България, чиято цел е да бъде осигурено дългосрочно бъдеще за производството на ел. енергия от въглища в комплекс „Марица изток“ в контекста на европейската „Зелена сделка“.

Не въглища, а газ чертае новото бъдеще на „Марица изток“ последният вариант на Плана за възстановяване и устойчивост на служебния кабинет на Радев.

Видно от публикуваната информация, в него е заложено изграждането на парогазова мощност от 1000 MW на площадката на ТЕЦ „Марица изток 2“. Според президента на КНСБ Пламен Димитров, който в петък е участвал в дебатите по ревизираната версия на Плана, за въпросната газова мощност е предвидено 40% от инвестициите да бъдат осигурени по тази линия – сиреч около 500 000 млн. лв. „Останалите 1.1 милиарда лева са предвидени да бъдат финансирани от друго финансиране. Което на въпроса ми какво значи това всъщност, отговорът не беше ясен. Тоест няма национално съфинансиране от БЕХ – частно ли ще бъде, за мен това стои като отворен въпрос. Това би довело до редица други въпроси – кой ще стопанисва тази нова газова мощност и дали тя ще бъде държавна в края на краищата“, коментира пред медиите в Стара Загора президентът на КНСБ.

В преработения План за възстановяване и устойчивост е заложено изграждането на газова връзка до комплекс „Марица изток“ на стойност 330 млн. лв. „Точно до къде не знам, тъй като не е обозначено“, каза лидерът на КНСБ.

Записано е още и прекратяването на двата дългосрочни договора за изкупуване на ел. енергия от т.нар. американски централи ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ и ТЕЦ „AES Гълъбово“, които „изритват“ на свободния пазар. Въпреки че при едностранно прекратяване на въпросните договори българската държава ще бъде натоварена с милионни задължения при евентуални съдебни процеси. И най-важното: Във финалния План на служебното правителство тотално е задраскано държавното въгледобивно дружество „Мини Марица-изток“ ЕАД, в което работят над 7000 души.

С цел обаче осигуряване на алтернативна заетост на миньорите, които ще останат без работа, в Плана на служебното правителство е предвидено изграждането на индустриални паркове върху рекултивираните площи, за които са предвидени между 50 000 и 100 000 млн. лева. Но пък не са предвидени необходимите 1.5-2 милиарда лева, които според водещи специалисти от бранша са необходими за укрепване на минния район от свлачища след спиране на въгледобива там.

В окончателния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост по линия на комплекс „Марица изток“ са предвидени още финансирането на проекти за зелен водород и изграждането на много ВЕИ.

В Плана обаче липсва най-важното – визия, кой ще гарантира енергийната сигурност и независимост на България след ликвидирането на въгледобивното дружество „Мини Марица-изток“, чиято суровина осигурява близо 50% от тока на България. Освен ако служебното правителство не е предвидило в Плана проект на Светия синод за масово производство на свещи през следващите години, защото България неминуемо ще бъде изправена пред режим на тока.

Отговор на тези въпроси няма да дадат зелените организации по време на предстоящото обсъждане на Плана за устойчивост и развитие на 26 юли, защото те вместо да си гледат птичките, рибките, рекичките и горичките, от години работят за ликвидиране на въгледобива в България.

Тези отговори трябва да бъдат дадени от новоконституираното 46-о Народно събрание, което трябва да вземе окончателното решение на Националния ни план за възстановяване и устойчивост, защото България по Конституция е парламентарна република. Но въпреки че страната ни вече е закъсняла с внасянето на Плана в Брюксел, към настоящия момент не е известно кога творението на служебното правителство на Радев ще бъде обсъдено в пленарна зала.

източник >>>