Боян Рашев: Въглищата: „Умирай трудно“, епизод пореден

От години слушаме и четем за края на въглищата като енергиен източник. Покрай пандемията това много се засили, тъй като правителствата практически поеха пълен контрол върху икономиките и започнаха да налагат политиките си с всякакви средства. Т. нар. „зелен рестарт“ беше обявен за основен приоритет абсолютно навсякъде, така че дори и аз останах с впечатлението, че този път нещата изглеждат решени и краят наистина наближава. Уви, не става точно така.

Долните три графики показват колко безкрайно далеч е светът от заветната цел.

Първата е вчерашната прогноза на МАЕ за източниците на ново електричество в света. Според агенцията въглищата ще се увеличат с 5% (461 TWh) и ще дадат почти 45% от ръста на производството на ток през 2021 г. После ще скочат с още 3% през 2022 г. и ще достигат нов исторически рекорд. Целият доклад на МАЕ е изключително интересен – струва си прегледът: https://www.iea.org/…/electricity-market…/executive-summary

Втората показва изменението на цената на въглищата в последните 10 г. Забележете гигантския скок от $50 до максимума от $145 на тон от август, 2020 г. до днес. Да, значение имат и проблемите с доставките, но далеч по-съществена роля играе огромният ръст на търсенето – не само в Източна Азия, но дори и в САЩ и Европа.

Третата показва изменението на стойността на акциите на Peabody Energy, най-голямата американска въгледобивна компания. Забележете ръста от ноември, 2020 г. до днес – от $1 до $11 на акция. Държавните пари и големите инвестиционни фондове на Запад може и да бягат от инвестиции във въглища, но очевидно в света се намират пари, които следват добрата печалба – 1000% скок за броени месеци не е за пренебрегване.

Накрая една добавка от мен:

Смятам, че МАЕ отново грешат. Подценяват ръста в потреблението, особено на местни лигнитни въглища по света. При такива цени на черните въглища, лигнитът е силно предпочитан, защото излиза много по-евтино, независимо от по-високия си въглероден интензитет. Колкото и отрезвяваща за въглеродните емисии на света да изглежда прогнозата на МАЕ, реалните данни в края на годината ще бъдат още по-шокиращи.

Защо се случва всичко това?

Просто е. В нормални времена светът има непрекъснато растяща нужда от изобилна, надеждна и евтина енергия, която въглищата осигуряват в най-пълен мащаб. Въпреки цялата политическа воля поради една или друга причина всички останали алтернативи просто не се справят.

източник >>>