Отново проблеми с електрозахранването в Калифорния и Тексас Възобновяемите източници показват, че те не са надеждни за захранване на мрежата

Операторите на електрически мрежи в Тексас и Калифорния отново призовават жителите да пестят енергия на фона на гореща вълна от топлина, за да се избегнат прекъсвания на електрозахранването. Операторът в Тексас (Ercot) предупреди тази седмица, че голям брой неочаквани прекъсвания на електроцентралите, съчетани с нарастващо търсене, напрягат мрежата.По същото време независимият системен оператор на Калифорния прогнозира, че търсенето на електроенергия може да надвиши предлагането няколко дни тази седмица.За жителите в двата щата това е като дежавю.

Миналият август калифорнийците преживяха затъмнения на фона на гореща вълна, обхванала Югозапада. Калифорния генерира половината от електричеството си от слънчева енергия през летните следобеди, но не е имала достатъчно енергия вечер, когато слънцето залязва. Калифорния също така разчита в голяма степен на вноса в такива ситуации, но други щати не са имали достатъчно свободна енергия.

Сега проблемът се появява отново, заради тежката суша, която ограничава хидроенергията. Освен това след няколко години атомната централа на Diablo Canyon трябва да се пенсионира. Тя осигурява близо 10% от мощността в щата и подпомага периодично възобновяемите енергийни източници. Но зелените настояват мрежата да работи изцяло на слънчева енергия, вятър и батерии.За това прекъсванията на тока скоро могат да станат толкова често срещани, колкото горските пожари. Калифорнийците, които са се преместили в Тексас, откриват, че и там електрическата енергия е зелена и люспеста. Тексас привлече десетки инвеститори построили централи на вятър. Те печелят от федералния данъчен кредит за производство на възобновяема енергия, който им плаща за всяка единица мощност, която генерират, независимо дали е необходима. Но вятърната енергия е спаднала с две трети от края на миналата седмица. Това е наложило драстично увеличаване на производството на електроенергия от газ, за да се компенсира недостига. Въглищните и ядрените централи също работят стабилно. Заради разкото натоварване някои газови централи са имали проблеми, но повечето са работили според очакванията. Въпреки това и те не могат да компенсират огромното намаляване на вятърната енергия.

Голям проблем в Тексас е, че субсидиите доведоха до свръхразвитие на възобновяемите енергийни източници, което доведе до ограничаване на газовите централи, работещи все по-рядко, а някои не работещи почти през цялото време. Поддържането на резервни базови мощности в отлично състояние обаче е изключително скъпо. Така че, когато базовите централи трябва отговорят на нарастващото търсене или да подкрепят възобновяемите енергийни източници, проблемите се появяват – както стана и тази седмица.

Това е бъдещето без изкопаеми горива, към което хората в останалите щати в САЩ трябва да гледат занапред в рамките на демократичните климатични планове. Съвет за професионално оцеляване: Купете дизелов генератор – докато все още можете.