Големият въпрос ще работи или няма да работи „ТЕЦ Марица изток 2“ продължава да стои. Служебното правителство работи интензивно за намиране на решение, увери на брифинг служебният министър на енергетиката Андрей Живков. „Надявам се в близо време да излезем с окончателно решение, така че там да няма голям социален стрес.“

На този етап обаче се мисли предприятията от маришкия басейн да бъдат включени в Плана за възстановяване и развитие чрез плавен преход през газ. Решението е за целия басейн, не само за държавните мина и ТЕЦ. Все още се говори с някаква условност, тъй като Планът не е одобрен и това предстои. Има идеи и за финансиране на този преход от евросредства, но и да се гарантира минимум 1.5 гигавата мощност.

За съжаление България е последната страна от ЕС, която започва този преход към щадяща природата енергетиката.

Министърът се отчете пред медиите и за установеното при газовата връзка с Гърция, която е посетил на място. Работи се, но установихме и притеснителни неща. Има вероятност за забавяне на доставките на компоненти.

За „Балкански поток“ – министърът е впечатлен от финансовия модел: цялата конструкция на проекта не е финансово издържана. Освен че страната ни се е отказала от едни сигурни постъпления от 1 млрд. и 300 хиляди от предишния договор, сме поели ангажимент да вложим средства в нов газопровод. Освен това изготвяне на финансовата рамка не е взето под внимание ограничаването на фосилите горива и тяхното ограничаване в бъдещето.

Още и други зелени инициативи – прозрачни процедури за електроенергия от ВЕИ и балансиране на системата поне на дневна база.

Искаме план за оздравяване от всяко едно дружество в енергетиката и той трябва да бъде изготвен бързо.

източник >>>