Над 1 млн. лв. плаща НЕК за съхранението на оборудването за АЕЦ „Белене“

Още близо 1 милион и 119 хиляди лева без ДДС ще трябва да плати Националната електрическа компания за съхранението и преконсервацията на доставеното оборудване за проекта АЕЦ „Белене“, съобщава БНР.

Сумата трябва да бъде изплатена през следващите две години и половина.

Преди дни НЕК е избрала за изпълнител на дейностите руската компания „Атомстройекспорт“. Предстои решението да влезе в сила.

Преди време в страната ни беше докарано оборудването за двата блока на проекта АЕЦ „Белене“. В момента обаче той отново е спрян заради кризата с коронавиуса. По тази причина, се наложи оборудването да бъде съхранявано на площадката на бъдещата централа.

Първият договор на НЕК за извършване на дейности по преконсервация е от края на 2018 г. и е изтекъл в края на 2020 г.

Сега се сключва нов договор с „Атомстройекспорт“, предвиждащ до края на 2023 г. повече от 2300 отделни части и изделия да бъдат преконсервирани.

Ще бъде извършена проверка на местата, където се извършват дейностите, изпълнението на технологичните операции по преконсервация, както и на условията за съхранение на оборудването.

Очаква се до края на тази година да бъдат изплатени над 280 000 лв., а през следващите две – по над 400 000 лв., като сумите са без ДДС. Цената е фиксирана за цялото време на действие на договора.

Припомняме, на 7-ми юни 2018 г. Народното събрание размрази официално проекта за строителство на втора ядрена централа в България – 30-годишният проект „Белене“, след което такова решение гласува и Министерския съвет.

Срещу строителството се обявяват категорично против всички десни формации, които в момента са извън парламента. Критика изказват и четирите организации от АОБР, които не са доволни от изискванията на държавата към стротиелството на нова ядрена мощност.

Мораториумът върху строителство на АЕЦ „Белене“ бе въведен от Народното събрание през 2012 г. – първият кабинет „Борисов“ с мнозинството на партия ГЕРБ. Темата за проекта АЕЦ „Белене“ стана отново актуална, след като от Българска академия на науките изготвиха по поръчка на БЕХ доклад за изготвяне на Национална стратегия в областта на енергетиката с фокус върху електроенергетиката.

На 16 ноември 2017 г. се състоя и представянето на резюмето от доклада на БАН в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова. Това резюме дава вариант за реализация на АЕЦ „Белене“, но при условие, че бъдат постигнати параметрите на финансовите анализи. От БАН категорично защитиха доклада си и 90-те варианта, които той дава.

БАН публикува доклада си в началото на 2017 година, след изрично разрешение от БЕХ (като поръчител), но дори и това не намали споровете за целесъобразността на изграждането на нова ядрена централа.

След това обаче премиерът Борисов излезе с още една авангардна идея проектът „Белене“ да стане общобалкански проект, който да се осъществи с европейско финансиране.

На 22 май 2019 г. бе обявен 90-дневен срок за търсене на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене„.

По случая последва неочакван обрат, след като през януари правителството реши НЕК да продаде на АЕЦ „Козлодуй“ част от наличното оборудване на площадка „Белене“.

източник >>>