Служебното правителство така и не чу какъв ще е апокалипсисът, ако въгледобивът в „Марица изток“ бъде закрит

Въпреки поканите ръководството на Министерството на енергетиката, Министерството на икономиката, служебният министър на еврофондовете и Президентството не уважиха Националната конференция на тема „Състояние и перспективи на българската енергетика“, организирана от Научно-техническия съюз по минно дело, геология и металургия, Минно-геоложкия университет „Св. Иван Рилски“, Българската минно-геоложка камара и Клуба на експертите към Съюза, която се състоя вчера.

„Състоянието на българската енергетика“, „Енергийният преход – възможно ли е пълното преминаване към ВЕИ“, „Минно-технологични, екологични и финансови аспекти от преждевременното прекратяване на минната дейност и производството на ел.енергия в комплекс „Марица изток“ бяха част от темите, които и така не бяха чути от най-отговорните в момента длъжностни лица.

От поканените на форума, който може би бе единственият в България, нефинансиран по зелен европроект, са се отзовали само двама зам.-министри от МОСВ и началникът на кабинета на екоминистерството. Същите тези, които към момента единствени предприеха адекватни реакции към въглищните централи на комплекс „Марица изток“, разрешавайки им дерогации по линия на европейско решение от преди 4 години.

Заради вероятно прекомерната си ангажираност най-важните ресорни министри от служебното правителство така и не успяха да чуят от учените (с цифри и факти) какво ще се случи с българската икономика, ако топлоцентралите на комплекс „Марица изток“ бъдат затворени до 2025 г. И още по-страшното – какъв екологичен апокалипсис ще настъпи в района при спирането на работата на най-голямото въгледобивно дружество в България – „Мини Марица-изток“. И милиардите, необходими за избягването му. Които не са заложени по нито един от „ръкавите“ на европейската „Зелена сделка“.

източник >>>