Трите ТЕЦ-а в „Марица изток“ получават дерогация за квотите вредни емисии

Трите ТЕЦ-а в комплекс „Марица изток“ – ТЕЦ „Марица изток 2“, ТЕЦ „Ей и ЕС Гълъбово“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, имат възможност за дерогация в комплексните си разрешителни за плащането на квотите си емисии за индустриално замърсяване. Това съобщи на първата пресконференция на служебния министър на околната среда и водите Асен Личев съветникът му по въпросите на Изпълнителната агенция за опазване на околната среда (ИАОС) Ваня Григорова, предаде 3e-news.

Другите осем големи горивни инсталации чакат одобрение за промяна на комплексните им разрешителни. Крайният срок да получат изключение по европейските изисквания за плащане на безплатните квоти, свързани със замърсяването на въздуха, е 17 август тази година. „Предприехме с всички дирекции на МОСВ да свършим тази работа, работа, която е замряла от 2018 година“, посочи Григорова. Това е възможност на индустрията да получи норми за спазване и контрол.

Според Григорова предишното правителство реално е нанесло редица поражения от управленски характер и е забавило дейността по издаване на комплексни разрешителни на предприятията. Забавени са над 180 комплексни разрешителни за бизнеса, заради което има редица оплаквания и жалби от бизнеса за несвършена работа. Пораженията са най-големи при схемата за търговията с емисии на парникови квоти, която така и не функционира реално към ИАОС.

Григорова посочи, че е имало сериозен натиск върху служителите в екоминистерството, отговорни за издаване на комплексни разрешителни. Само преди няколко дни Коалицията „За да остане природа в България“ внесе писмо до министъра на околната среда и водите с искане за официална среща и неотложните действия, които трябва да се свършат в екоминистерството. Сред тях беше и настояването МОСВ да преразгледа решенията на ведомството по дерогациите на замърсяващите предприятия от Директивата за емисиите от промишлеността, които са дадени на ТЕЦ „Ей и Ес Марица Изток 1“, ТЕЦ „Марица изток 2“ и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ и въвеждане на строгите норми за живак и серен диоксид. От друга страна поискаха също да не се допуска изгаряне на отпадъци, биомаса и нефтошисти в големите горивни инсталации. Екоминистърът посочи, че не може да спре изцяло вноса на отпадъци за изгаряне, но може да го ограничи до минимум, което може да се проследи от Националната система за мониторинг на околната среда.

източник>>>