Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Проектът за улавяне и съхранение на СО2 в „Марица изток“ трябва да е в дневния ред на служебното правителство

„Проектът за улавяне и съхранение на СО2 в ТЕЦ-овете на комплекс „Марица изток“ и неговото спешно включване в Националния план за възстановяване и устойчивост трябва спешно да бъде включен в дневния ред на служебното правителство.“ Това заяви по БНТ днес президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов. Той уточни, че е опитал да постави темата в дневния ред на 45-ото Народно събрание, разпуснато на 12 май, но не срещнал чуваемост.

Президентът на КТ „Подкрепа“ беше категоричен, че реализирането на този проект е единствената алтернатива да бъде гарантирана енергийната сигурност на България в контекста на европейската „Зелена сделка“. Реализацията му ще гарантирана дългосрочна работа на комплекс „Марица изток“, ниски цени на произвежданата ел.енергия, тъй като ще отпаднат квотите за въглеродни емисии и запазването на стотици хиляди работни места.

Медията ни припомня, че дружествата от комплекса – „Мини Марица-изток“ ЕАД, ТЕЦ „Марица изток 2“ ЕАД, ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“, ТЕЦ „AES Гълъбово“, в съдружие с ректора на Минно-геоложкия университет и ректора на Техническия университет в София, внесоха проектно предложение за улавяне и съхранение на СО2 още на 20 април тази година, но по неизвестни към момента причини той не беше включен в Националния план за възстановяване и устойчивост от правителството на „Борисов 3“. По неофициална информация от ресорното министерство тогава са заявили, че няма проблем проектът да бъде включен на по-късен етап, въпреки че обсъждането на националните планове на страните-членки на ЕС вече започна в ЕП с рамка на очаквани субсидии от над 680 милиона евро.

Както вече стана известно, депутатите от най-краткия български парламент (45-ото НС) не включиха в дневния си ред въобще обсъждането на Националния план за възстановяване и устойчивост, въпреки че кандидатите от всички политически формации от Старозагорски избирателен район предизборно се кълняха, че ще работят за дългосрочното бъдеще на комплекс „Марица изток“. Ако са забравили за проблема, засягащ енергийната сигурност на България, днес стана известно, че от КТ „Подкрепа“ са им припомнили. Но явно всичко е било „глас пустинен“ на фона на големите им амбиции да „изчегъртат управлението на ГЕРБ“ и приемането на нов Изборен кодекс, който да им гарантира нови депутатски места.

Едва ли и служебното правителство, съставно от „орел, рак и щука“, ще направи нещо за благото на „Марица изток“.

Но както се казва, надеждите умират последни.

източник>>>