Предизборните упражнения с „Марица изток“ започнаха

„Управляващите се сетиха за Маришкия басейн. Това разбираме от публикуваната само преди три дни втора версия на Плана за възстановяване и устойчивост. Виждаме включени проекти за около 100 млн. евро именно за развитието на газопреносната инфраструктура в Маришкия басейн, заедно с новата технология за пренос на водород.

Сами ли се сетиха? Не, разбира се.

Сетиха се, след като от „Демократична България“ още при представянето на първата версия на Плана ясно посочихме, че голямата липсваща тема в първата версия на Плана за възстановяване и устойчивост е енергийната трансформация и мерките в подкрепа на регионите, зависими от въглища.“ Това гласи част от коментара на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, който беше изпратен до медията ни в неделя.

Дали от „Демократична България“ са били пътеводният фар на правителството да включи комплекс „Марица изток“ във втората версия на Плана за възстановяване и развитие, от който държавата ни чака над 12 млрд. лв. от ЕК до 2026 г., към момента е под въпрос. Най-вече заради факта, че настоящият министър на енергетиката Теменужка Петкова вероятно е единствената от времето на прехода, която застана в подкрепа на източно-маришкия комплекс. Въпреки че едно са изречените думи пред миньори и енергетици, съвсем друго са изразените намерения в Брюксел. Действително във втората версия на Плана сред заложените алтернативи за справяне с последиците от Covid-19 (обвързани със „Зелената сделка“), освен изграждането на слънчеви покриви, дигитализация на електропреносната мрежа, саниране на жилищни блокове и обществени сгради, производство на зелен водород, е включено и изграждане на газопреносна инфраструктура в комплекс „Марица изток“. С идеята след време ТЕЦ-овете от комплекса да изоставят въглищата и да използват като заместващо гориво газ, а в необозримо бъдеще и зелен водород.

Дали обаче е реалистично въглищните топлоцентрали от „Марица изток“ да преминат на газ. Този въпрос точно преди година медията ни постави пред бившия генерален директор на някогашното СО „Марица изток“ и настоящ бизнесмен Руси Данев. Предвид ситуацията се налага да припомним дословно отговора му:

„Това е утопично, защото пещните камери на ТЕЦ-овете в „Марица изток“ са огромни заради огромния баласт, който трябва да отстраняват по време на горивния процес – 34-35% пепел и 56% влага. Затова са направени тези огромни пещни камери. Газът не се нуждае от такива. Ако тези пещи бъдат използвани в сегашния им вид, газът ще се изгаря с много ниска ефективност. По принцип не е невъзможно от въглища да се мине на газ, но ще трябват огромни преработки на пещните камери на тези 18-20 котела, които съществуват в „Марица изток“. Това означава огромни инвестиции. По моите скромни сметки между 10-12 милиарда евро ще са нужни тези пещни камери да се преработят. Други спрягат версията, че ще се правят нови газови централи на мястото на съществуващите. Отново питам, откъде ще дойдат инвестициите? Понастоящем упорито се лансира сентенцията, че 2025-2026 г. българските въглищните централи трябва да престанат да съществуват. Това е нереалистично. Първо, до този период не могат да бъдат построени заместващи мощности на газ за 3000-3500 мегавата. Второ, газът излъчва до 50% въглеродни емисии от въглищата, тоест какво ще спечелим, ако намалим наполовина емисиите? Трето – България е най-малкият замърсител в Европа. Ние сме последни по веригата, а който замърсява най-малко трябва последен да се откаже от мощностите си, а този, който замърсява най-много, трябва да е пръв – това също трябва да е част от справедливия преход. От 9%, колкото е делът на Европа в световното замърсяване, ние сме с 20 нули отпред след нулата и запетаята, защото нашите гори и полета поглъщат това, което излъчваме. Тоест ние имаме абсолютен климатичен неутралитет.

Но аз пак казвам: през следващите години човешкият гений ще измисли, ако не да се оползотворява, то поне да се депонира някъде този СО2. И съм сигурен, че това ще стане.

Моето скромно мнение е, че въглищните централи у нас ще работят някъде между 2040-2050 година, а след това може да се прави ток от газ, но, разбира се, ако се гарантира, че това ще стане без реални загуби за обществото и икономиката.“

Пред медията ни Руси Данев беше припомнил и че преди две години докладчикът за България при присъединяването ни към ЕС – британският евродепутат Джефри ван Орден, призна, тоест определи като „изключително грешна преценка“ решението на ЕК да се затвори 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй“.

„Похарчиха се милиарди лева по линия на системата за безопасност на блоковете, които бяха най-сигурните в Европа, нищо че са съветски. Но дойде една госпожа, която нищо не разбира – госпожа „Ест“, която подписа това, което й бяха казали. Тези два блока още щяха да работят. Ние загубихме десетки милиарди лева. Ако някой навремето беше го проумял, трябваше да се самоубие за тази работа. А сега искаме ново, още по-голямо престъпление да направим със затварянето на „Марица изток“. Но няма да го направим. Ако няма с какво да светнеш на хората, тогава ще ги омете народът: за нула време. Горе на върхушката няма енергетици и миньори, но долу по предприятията има безкрайно добри специалисти. И в енергетиката, и във въгледобива. „Марица изток“ отдавна е една ковачница за кадри в цялата енергетика. От тук са излезли енергетиците на ТЕЦ „Варна“, АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Бобов дол“, Русе, Девня, къде ли не още. И тези хора продължават да се възпроизвеждат като квачката и пиленцата й. В комплекс „Марица изток“ има 240 вида професии, аз съм ги броил. Това е богатство. Най-голямото богатство са хората, които работят там. Не е без значение и фактът, че 50-60 милиарда лева са инвестирани в комплекс „Марица изток“. Ако се махнат въглеродните емисии, това е най-евтината електроенергия, която се произвежда след двата оцелели блока на АЕЦ „Козлодуй“. Но точно с квотите на въглеродните емисии ни карат да клекнем на колене и да кажем – каквото искате ни правете“, допълва Руси Данев.

Колко обаче от настоящите политици, кандидати за власт знаят тези факти? И как например очакваните 12 милиарда лева от ЕК са равнопоставими на 10-12 милиарда евро очаквани разходи за преработката на пещните камери на въглищните ТЕЦ, за да минат на газ, това вероятно от „Демократична България“ трудно ще отговорят.

По принцип комплекс „Марица изток“, в това число и договорите на американските централи, са „любима тема“ на кандидатите за народни представители от всички бои. И по време на предизборни кампания се раждат уникални „послания“, граничещи с абсурда.

„Но колкото и да не са просветени политиците от София, те трябва да разберат, че „Марица изток“ не е само сигурност за България. Тя е съдбата на България. Ние сами можем да си произвеждаме топлината и светлината с нашите природни залежи. Правили сме го над 60 години и ще продължим да го правим. За това време комплекс „Марица изток“ е надживял много повратности. За следващите 25-30 години ще надживее още много ръководства и на ЕС, и България“, заключи преди година Руси Данев.

Коментарът и към настоящия момент е излишен.

източник>>>