АЕЦ „Козлодуй“: Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби са на обичайното ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности.

Регистрираните стойности на активност на топлоносителя на 6-ти блок на АЦ “Козлодуй” са в рамките на нормалната експлоатация, а газообразните изхвърляния през вентилационните тръби са на обичайното ниво, се казва в съобщение на пресцентъра на атомната централа до медиите.

Във връзка с публикации в социалните мрежи бихме искали да поясним следното:

След презареждане със свежо ядрено гориво и пуска на 6 блок на АЕЦ „Козлодуй” в началото на 26-та кампания, в процеса на повишаване на топлинната мощност на реактора до номиналната, е установено по-високо ниво на активността на топлоносителя на първи контур в сравнение със стойностите, измервани през изминалата 25-та горивна кампания.

Регистрираните стойности на активността са в рамките за нормална експлоатация, съгласно изискванията на Технологичния регламент за безопасна експлоатация на блока и предписанията на заводската и конструкторска документация, заявяват от централата.

Газообразните изхвърляния през вентилационните тръби остават на обичайното си ниво – хиляди пъти по-ниски от контролните стойности.

източник>>>