Старозагорски депутати от ГЕРБ очертаха два пътя за енергийния преход

Зам.-председателят на парламента и старозагорски депутат от ГЕРБ Емил Христов очерта две възможности за реализация на „Зелената сделка“ в България. Той посочи, че първостепенна остава целта по удължаване максимално дълго във времето работата на комплекс „Марица изток“. Същевременно Христов подчерта, че е изключително важно не просто да бъдат усвоени едни пари по линия на трансформацията, а да се работи за създаването на достатъчно по брой високоплатени работни места. „Ние трябва да разчитаме в бъдеще на една заместваща промишленост в региона. Смятам, че като старозагорски депутати работим точно в тази посока“, коментира зам.-председателят на парламента.

Преди дни Емил Христов определи като обезпокоителен факта, че в изследване, възложено за прехода на въглищните региони в България, Стара Загора е била пропусната. „Това за мен е необяснимо. Ще продължим разговорите на ниво изпълнителна и законодателна власт, за да можем да фокусираме по-голямата част от средствата към Старозагорски регион. Даваме си сметка, че закъсняхме в тази посока тук, в нашия град. Започнахме навреме с една среща, организирана от кмета Живко Тодоров, в която участие взе премиерът Борисов и евродепутатът Сергей Станишев, но трябваше да продължим със същата скорост“, заяви Христов. Той увери, че групата народни представители на ГЕРБ гледа сериозно на възможността за област Стара Загора да бъдат осигурени достатъчно средства, които да послужат за осигуряване на работни места и възнаграждения, съизмерими с настоящите нива в момента.

Зад тезата, че парите по линия на „Зелената сделка“ трябва да бъдат насочени към Стара Загора, се обединиха и депутатите Маноил Манев, Радостин Танев и Борис Кърчев. „Регионите с въглища трябва да се подготвят за това, което предстои. Ние ще лобираме за това високотехнологични инвеститори да идват тук, в Стара Загора. Трябва да работим за разширяване на индустриалните зони, за да поемат те поетапно хората, които ще излязат от комплекса“, заяви от своя страна Радостин Танев. По думите на народния представител една от сериозните възможности пред града за осигуряване на заетост е обособяване на летищните парцели като индустриална зона, която да приюти структуроопределящи инвеститори. „Стара Загора има потенциала да бъде притегателен център на работна ръка от Сливен и Хасково“, подчерта Радостин Танев.

източник>>>