Парламентът се съгласи само ТЕЦ „Марица Изток 2“ да осигурява студен резерв

Парламентът каза „да“ на предложението студен резерв да бъде осигуряван само от ТЕЦ „Марица Изток 2“. Със 105 гласа „за“, и само 12 „против“, но без въздържали се парламентът подкрепи предложението средствата за електроенергия оа студен резерв да се дават само на държавната компания ТЕЦ „Марица изток – 2“. Според данните досега най-много средства са получавали ТЕЦ „Варна“, ТЕЦ „Бобовдол“ и ТЕЦ „Марица 3“. Депутатите от БСП подкрепиха управляващите, като се мотивираха с необходимостта от стабилна енергийна система.  

Депутатът от левицата Таско Ерменков коментира в тази връзка, че енергийната сигурност на държавата остава на първо място. „За нас на първо място стои енергийната сигурност на държавата, а тя без функционирането на ТЕЦ „Марица изток“-2 е невъзможна“, заяви той.

Разбираемо ДПС реагира остро, а депутатът Рамадан Аталай коментира, че следващият министър, който ще бъде освободен, най-вероятно ще е министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Аталай се обяви против промяната, като се позова на това, че се нарушава принцип в енергетиката, заложен през 2003 година. Той заключи, че законовите се правят н принципа на партийната омраза, но не и рационално.  Нещо повече посочи, че така се преразпределя бизнес.

„В момента се опитваме да преразпределим бизнес, а не загриженост към енергетиката! Да оттеглим това предложение, да обясните на премиера, защото той от енергетика не разбира, че това, което правите в момента, е само омраза и разклащане на енергийната система и ще бъдем осъдени в ЕС“.

Това, че решението политическо дойде от признанието на председателя на енергийната комисия и депутат от ГЕРБ Валентин Николов от ГЕРБ. „Най-лошото, което направихме, е, че допуснахме политиката в енергетиката и то строго специфичен сектор в българската икономика, в българската сигурност! За съжаление, това се случи. Понеже цялата обстановка в момента в България в момента вече е политическа – много рано започнаха предизборните кампании, всичко вече е политика“.

Припомняме, че предложенията за преразглеждане на студения резерв влязоха екстремно чрез допълнение на преходните и заключителни разпоредби на закона за местното самоуправление. Преди ден премиерът разпореди на енергийния министър да обясни пред парламента, че студен резерв ще ползва само държавната ТЕЦ “Марица Изток 2”.

източник>>>