Ограничителните мерки във връзка с COVID-19 са довели до спад на СО2 със 17 %

Емисиите от въглероден двуокис в света по време на периода на ограничителните мерки по време на пандемията от коронавируса през април са се понижили със 17 % в сравнение със средните нива за 2019 г. Това става ясно от изследване на Global Carbon Project. Правителствените политики по време на пандемията COVID-19 драстично промениха моделите на потреблението на енергия в целия свят. Много международни граници бяха затворени и населението беше ограничено до домовете си, което намали модела на използването на транспорта и потреблението, коментират в изследването си експертите.

В частност в САЩ през миналия месец обемът на емисиите е спаднал с около една трета. Най-значително е било понижението в Калифорния.

В Индия емисиите от СО2 са спаднали с 26 %, а в Европа – от 27 %. В Китай намаление с почти една четвърт от емисиите е било регистрирано през февруари – именно тогава в страната бяха в сила значителните ограничителни мерки срещу разпространението на коронавируса.

Според изчисленията на учените, нивото на емисиите през тази година ще е с 4 до 7 % под показателите за 2019 г. като в края на краищата всичко ще зависи от това колко дълго ще действат ограничителните мерки. Така например, ако в сила останат до края на годината най-строгите мерки, но намалението ще е  7 %, но ако бъдат свалени по-рано, то тогава спада на нивото на въглеродните емисии ще е с 4 %.

Според изследването, предвид свалените редица ограничения, нивото на емисиите от СО2 на 30 април в света е нараснало с 3,3 млн. тона на ден. Учените смятат, че ако страните са се придържали към намаляването на емисиите от въглероден диоксид на нивото от април не само по време на пандемията, а в разстояние на няколко десетилетия, то тогава може би е щяло да се избегне затоплянето на планетата с 1,9 градуса по Целзий.

В изследването се казва, че практически половината от съкращението на емисиите е в резултат на намаленото използване на транспорта, основно на леките и товарните автомобили. От общия спад на емисиите 10 % се падат намаляването на самолетните еполети. Подобни изследвания бяха правени и по-рано от други учени по света.

Действията на правителствата и икономическите стимули след кризата вероятно ще повлияят върху глобалното ниво на СО2 в продължение на десетилетия, смятат учените.

В края на април Центърът за изследване на енергетиката и чистия въздух (CREA) съобщи, че подобряването на качеството на въздуха във връзка с въведените ограничителни мерки е довело до намаляване на показателите за смъртност в Европа от заболявания, предизвикани от замърсяването на въздуха. Според данните на центъра, благодарение на намаляването на вредните емисии в атмосферата в европейските страни, е станало възможно да бъдат избегнати около 11 хил. смъртни случая в резултат на заболяванията, свързани с лошото качество на въздуха.

източник>>>