Анализ и диалог за цената на тока, предлага Теменужка Петкова на бизнеса

Основният път за цената на тока за промишлеността и нейното пазарно изражение е пълната либерализация на пазара на електрическа енергия.

Това заяви в енергийният министър Теменужка Петкова след продължилата близо три часа среща с работодателите, които преди няколко дни й поискаха оставката.

Теменужка Петкова определи срещата като изключително ползотворна, преминала в един конструктивен диалог. С колегите от бизнеса винаги сме си говорили честно и открито и когато има проблеми, сме търсели общи решения, обясни Петкова и допълни, че продължават съвместната работа.

На срещата оставката й не е обсъждана.

Била е предложена информация за спецификата на работа на съответната централа и спецификата на енергийната борса.

Теменужка Петкова е убедена, че заедно с бизнеса ще могат да намерят най-доброто решение. ТЕЦ „Марица Изток“ 2 няма да бъде затваряна, дори са намерени законодателни промени, които бизнесът подкрепя.

„Конкретно ми е трудно да кажа, но всеки един от нас ще си подготви определена позиция по всички въпроси и ще ги обсъдим на следващите срещи“, каза Петкова.

По отношение цената на електрическата енергия, Петкова отбелеза, че от страна на бизнеса са представили анализ и е направен преглед на цените. „Ще анализираме, ще разменим информация и ще търсим подходящите решения„, посочи тя.

Единствената краткосрочна мярка, която посочи Теменужка Петкова е активен диалог.

източник>>>