КНСБ иска решения как да се справим с влак, който идва челно срещу нас

Две са позициите – ако държавата и министърът на енергетиката не предприемат никакви стъпки към държавната енергетика, независимо какви са те, ще се получат две дефекта – на регулирания пазар няма да има ток и ако няма действия от властта да покрива емисиите на ТЕЦ 2, той ще спре“.

Така президентът на КНСБ Пламен Димитров отговори на въпрос каква е позицията на синдикалните организации по отношение на позицията на бизнеса за ситуацията в държавната ТЕЦ „Марица-изток“2.

Припомняме, вчера от КНСБ изпратиха открито писмо, в което се казва, че исканите от едрия бизнес рокади в енергийната сфера са намеса в националната сигурност. Те пропомниха и атаката срещу решението на парламента за дейността на ТЕЦ „Марица изток 2„, както и обръщение от едрия бизнес, с което искат оставки в енергетиката . В писмото си синдикатите засягаха и последвало изказване на ротационния председател на АОБР Кирил Домусчиев.

Според Димитров, ако не се покриват емисиите на ТЕЦ-а, той ще спре. „Ако спре, всички знаем какво ще стане – ще се разпадне системата“, предупреди шефът на синдикалната организация, според когото всичко останало са бръщолевения, абсолютно некомпететни и неподплатени, национално безотговорни приказки.

Той посочи, че има далеч по-важни теми като например Зелената сделка. „Вместо да говорим за това как ние ще се справим с този идващ с 400 км/ч влак срещу нас челно, който ще ни отнесе всичките, ние се занимаваме с глупости“, негодуват от КНСБ.

Пламен Димитров посочи, че ако искаме либерализиран пазар на електроенергията и частичната му либерализация да започне през настоящата година, означава всички преференции, които се дават за ВЕИ-та и договори за американски централи да изчезнат. Тогава от КНСБ могат да приемат, че към държавната ТЕЦ и АЕЦ не би трябвало да има никакви непазарни мерки.

По думите на Димитров, ако някой вижда, че в ТЕЦ „Марица Изток 2“ работят много хора, просто се лъже драматично. Той отчете, че над 40% под разходите на ТЕЦ „Марица Изток 2“ са разходи за емисии, а разходите за персонал са под 13%.

Да ги уволним всичките 2 400 човека, ако му се виждат много на Домусчиев, че ще съкратим с 13% разходите на ТЕЦ 2. Не знам кой ще работи тогава, сигурно някой работници ще докарат“, ядоса се президентът на КНСБ.

За това в петък ще има пресконференция по темата с миньорските и енергийните федерации на КНСБ да обявяват какво ще правят по-нататък.

източник>>>