„Козлодуй“ искат да знаят търговците на ток

От Асоциация свободен енергиен пазар (АСЕП) искат информация за причините, поради които се налага непланово изключване на мощности, съобщиха от АСЕП.

Те са обезпокоени от зачестилите случаи на аварийност на съоръжения на АЕЦ „Козлодуй“ през последното шестмесечие на годината. Писмото им е адресирано до председателя на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов и копие до ръководството на АЕЦ „Козлодуй„. 

Не считаме за нормална ситуация с толкова честа аварийност на съоръжения на атомната централа. Още повече, това са най-големите генерационни мощности в националната електроенергийна система, които осигуряват основна част от базовия товар и влияят върху системната сигурност“, пишат от асоциацията.

„Кратка хронология показва четири случая на непланово изключване на оборудване – на Шести блок на 3 юли тази година, последвано от изключване на две циркулационни помпи на 1 август, на Пети блок на 16 ноември и изключване на генератора на Шести блок през настоящата седмица“, пишат от асоциацията.

От асоциацията искат да получат информация за причините, поради които се налага непланово изключване на мощности, както и анализ на докладите от четирите събития и извършената планова ремонтна програма на атомната централа.

„От сайта на Агенция за ядрено регулиране е видно, че по повод на аварията от 03 юли 2019 г. е назначена и Комисия за анализ на събитието, като се надяваме да са налични и резултати от работата й“, допълват от АСЕП. 

Припомняме, Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ бе включен на 3 юли 2019 г. в 17:52 часа, след като в 13:50 часа бе спрян поради задействане на електрическа защита.

На 16 ноември авария намали мощността на Пети блок на АЕЦ „Козлодуй“.

На 26 ноември Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ спря за два часа.

източник>>>