МИНИСТЪР ПЕТКОВА И Н. ПР. ФЛОРАНС РОБИН ОБСЪДИХА ЕНЕРГИЙНОТО СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И ФРАНЦИЯ

Бъдещото развитие на енергийните системи в България и в региона на Западните Балкани в контекста на предизвикателствата, свързани с изискванията за декарбонизация на икономиката, бе основна тема на разговора между министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Република Франция в България Н. Пр. г-жа Флоранс Робин.

Преходът към нисковъглеродна икономика е важен приоритет на ЕС и България стриктно го следва, заяви Петкова и поясни, че този преход следва да бъде справедлив, плавен и съобразен със спецификите на всяка държава.

В интегрирания план „Енергетика и климат“ сме предвидили въглищните ни централи да участват в енергийния микс до 2030 г., а в преходния период до 2026 г. ще се възползваме от механизма за капацитет, който осигурява допълнителен финансов ресурс на тези централи, поясни Теменужка Петкова. По нейните думи, една от възможностите за справяне с предизвикателствата за декарбонизация на икономиката, е свързана с изграждане на втора АЕЦ у нас. Министър Петкова запозна своя гост с настоящия етап на процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ „Белене“.

Н.пр. Флоранс Робин декларира силния ангажимент на своята страна да подкрепи прехода към нисковъглеродна икономика в България. Като пример в тази посока бе изтъкнато доброто сътрудничество между АЕЦ „Козлодуй“ и Фраматом.

Енергийният министър и нейният гост се съгласиха, че енергетиката е един от секторите, които разполагат с най-голям потенциал за задълбочаване на двустранните отношения. Предстои двете страни да подпишат съвместна декларация, която ще конкретизира перспективите за сътрудничество в областта на енергетиката.отпечатай тази страницаОБРАТНО В СПИСЪКА

източник>>>