Газовата връзка с Гърция ни прави истински енергиен хъб според Херо Мустафа

Отношенията между България и САЩ минават на ново ниво. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа по повод срещата между премиера Бойко Борисов и президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщава БГНЕС.

В първата си публична реч пред Атлантическия клуб в България тя посочи, че според нея най-важното нещо от срещата между двамата лидери е приемането на работна рамка за стратегическо партньорство и приемане на пътна карта за развитие на двустранните отношения в три направления от взаимен интерес – сътрудничество в областта на сигурността и отбраната, сътрудничество в сферата на икономиката, търговията и енергетиката и укрепване на демокрацията и върховенството на закона.

Тя поясни, че на срещата в Белия дом ключовата тема е била сътрудничеството в областта на енергетиката. По думите й Тръмп и Борисов са обсъдили общата цел за превръщане на България в реален газов център и ключов източник в сферата на регионалната енергийна сигурност. Посланикът обеща да помага на страната да диверсифицира енергийните доставки.

Мустафа съобщи и че Съединените щати ще изпратят нов човек в посолството в София, който ще отговаря по въпросите за свободата на словото, върховенството на закона и по темите за малцинствата.

Американският посланик заяви, че във военната сфера се предвижда разработване на 10-годишен план за сътрудничество по опазване на сухопътната и морската област. Проучват се и възможности за производство на части във военния сектор.

Тя изтъкна, че американските компании са инвестирали над 2 млрд. долара в българската икономика, създавайки повече от 30 000 места в енергетиката и селското стопанство. По нейни думи в следващите години ще се акцентира в разкриването на работни места в стартъп компании и ИТ технологии.

Мустафа изтъкна, че енергетиката е ключова тема за Белия дом и именно тя е била акцент в разговора между Тръмп и Борисов. Те разговаряха как България ще стане истински енергиен хъб, отбеляза посланикът.

Тя посочи, че САЩ ще следи отблизо как се развива интерконекторът с Гърция и изрази мнение, че за разлика от „Турски поток“, където България е транзитна страна, газовата връзка с Гърция и терминалът за втечнен газ Александруполис ще направят България надежден доставчик на потоци от газ.

Мустафа съобщи и че ще дойдат експерти, за да помогнат при изграждането на АЕЦ „Белене“.

Съединените щати имат готовност да санкционират български официални лица, които са замесени в корупционни схеми, каза още дипломатът.

източник>>>