Синдикатите очакват увеличаване на безработицата след спирането на ТЕЦ-ове

Предстоящото извеждане от експлоатация на ТЕЦ Брикел и ТЕЦ Марица 3 ще доведе до намаляване производството на електрическа енергия и до повишаване на нивото на безработица в съответните райони.

Такова мнение са изразили представители на КНСБ, КТ Подкрепа и Асоциацията на топлофикационните дружества в България /АТДБ/ на среща с министъра на околната среда и водите Нона Караджова и нейния заместник Евдокия Манева, съобщиха от ведомството.

На срещата ръководството на Министерството на околната среда и водите /МОСВ/ е било информирано, че в края на март 2010 г. представители на АТДБ са провели срещи в Брюксел за възможностите за продължаване експлоатацията на ТЕЦ Брикел, ТЕЦ Марица 3, ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Република – Перник, и ТЕЦ Сливен.

От ведомството уточняват, че от АТДБ са поискали съдействие от страна на МОСВ за организиране на среща в Европейската комисия, на която да бъдат обсъдени възможните действия от страна на България. От своя страна, МОСВ ще окаже съдействие за организиране на такава среща, допълват от министерството.

На срещата, обаче, министър Караджова е подчертала, че операторите са разполагали със законоустановения срок да предприемат мерки с цел да бъде избегнато спирането на инсталациите. Тя е допълнила, че оставането в експлоатация на централите ще бъде в нарушение на европейското законодателство и може да доведе до стартиране на наказателни процедури срещу страната.

източник >>>