Електроразпределителната мрежа на „Слънчев бряг” е собственост на EVN

Агенцията за приватизация, Агенцията за следприватизационен контрол и представители на австрийската фирма EVN са постигнали споразумение по арбитражното дело продажбата на електроразпределителната мрежа на „Слънчев бряг“ АД, съобщи изпълнителният директор на АП Тодор Николов, цитиран от БТА.

EVN става собственик на електроразпределителната мрежа на комплекса „Слънчев бряг“ за 44 232 000 лева с ДДС. От тази сума 23 835 000 лева ще бъдат възстановени на австрийската фирма от доверителната сметка, по приватизационния договор за продажбата на 67 процента от „Електроразпределение -Пловдив“ и „Електроразпределение – Стара Загора“.

Мрежата на „Слънчев бряг“ беше включена предварително в сделката за 271 млн. евро, направена през 2004 г. От „Слънчев бряг“ АД не бяха съгласни да прехвърлят активите си на EVN за 20 397 000 лева.

От EVN вчера са платили сумата по сделката и се очаква в близките дни активите да бъдат прехвърлени. След това останалата сума по доверителната сметка в размери приблизително на 48 820 000 лева ще бъде освободена и ще постъпи в държавния бюджет.

Ако не се беше стигнало до това споразумение, България щеше да загуби арбитражно дело с EVN и да плати над 70 млн. лева, включващи разходите по делото и лихви, уточни Николов.

източник >>>