EVN иска да променя цените на тока за бизнеса

Мажоритарният собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора EVN ще иска промени в цените на тока за бизнес клиентите си от октомври, казаха от компанията.

Дружеството иска да бъди изравнена цената на енергията със средно и ниско напрежение за бизнес клиентите, защото тя е еднаква за електроразпределителните дружества, мотивираха се от компанията. Сега за енергията със средно напрежение бизнесът плаща с 16 процента повече отколкото за тази с ниско напрежение.

EVN ще предложи на ДКЕВР изравняване на цената, като тока със средна напрежение ще поевтинее с 6-7 процента, а цената на този с ниско напрежение ще се вдигне с 1.5 процента, като се спазват вече одобрените от регулатора разходи и приходи на дружествата.

От австрийското дружество искат да въведат и т. нар. четвърто мрежово ниво в цената за разпределение за клиентите със собствени съоръжения, присъединени към подстанция, независимо чия е тя.

EVN ще иска цената за средно напрежение да бъде занижена от 15.17 лева за мегаватчас на 4.50 лева за мегаватчас, а тази за ниско напрежение да се вдигне от малко над 51 лева за мегаватчас на 52 лева за мегаватчас.

източник >>>