EVN: До 500 лева по-малки сметки за ток с енергоспестяващи мерки

До 500 лева годишно от сметките си за ток би могло да спести едно 4-членно семейство в България, ако спазва основните мерки за пестене на енергия. Това изчислиха експерти на „EVN България” – собственик на електроразпределителните дружества в Пловдив и Стара Загора. Компанията започна първата в страната национална кампания за ползите от пестенето на енергия. Според данни на фирмата при средна сметка от 115 лева на месец за 4-членно семейство и около 70 кв. метра жилищна площ, 75% от изразходвания ток се пада на отоплението.

Електроуредите и осветителните тела изразходват съответно 15% и 10% от общото количество електроенергия. От EVN България съветват клиентите си да ползват рационално електроуредите си. При готвене, добре е да се използват съдове с диаметър, съвпадащ с диаметъра на котлоните, да се използва тенджера под налягане за ястия, които се готвят повече време, както и да не се отваря твърде често фурната по време на печене.

Разумното използване на осветителните тела и използването на енергоспестяващи крушки може да намали разхода на ток до 50-60 на сто, което представлява 70 лева годишно, съветват от енергийната компания. Когато отсъстваме дълго от дома си е добре да изключваме електроуредите от контакта, което ще ни спести още 30-50 лева годишно от сметките за ток.

източник >>>