Адаптиране към местните ресурси – успешният енергиен модел на бъдещето

Изпълнителният директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3” Гари Левсли представи оригинални примери от практиката на ContourGlobal Г-н Левсли участва като презентатор на две събития: Първата инвеститорска конференция „Bulgaria: Business UP” и на Gas and Power Business Forum 2012 в София
София – 15 май 2012 г. Адаптирането към местните ресурси е успешният енергиен модел на бъдещето – този основен принцип, залегнал в корпоративната философия на енергийната компания ContourGlobal, представи Гари Левсли – изпълнителен директор на „КонтурГлобал Марица Изток 3”, на международната конференция Gas & Power в Шератон София Хотел Балкан. В своето изказване той направи обширна и любопитна енергийна разходка през постиженията и проектите на компанията из четирите континента, на които компанията оперира. Неговата презентация включваше представяне на ключови проекти от портфолиото на компанията. „Енергийната разходка” започна от Африка – от езерото Киву в Руанда, където ContourGlobal изгражда проект за добив на метан дълбоко от водите на това езеро и ще го използва за гориво при електроенергия. Генерирането й е от изключителна необходимост за жителите на страната, защото ще й донесе енергийна независимост, ще създаде условия за икономическо развитие и възможност за стабилност и заетост. За този проект ContourGlobal получи наградата «Енергийна сделка на годината в Африка за 2011 г.» от престижното списание Euromoney Project Finance. Това е третата поредна година, в която ContourGlobal печели награда за свой проект от тази организация.
«Във всеки проект, който развиваме, ние притежаваме дял, и така клиентите ни знаят, че техният успех зависи от нашия», изтъкна Гари Левсли. Следващите «енергийни спирки» в тази своеобразна разходка бяха направлението ContourGlobal Solutions и ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3”. За Solutions е характерно, че използват иновативна технолгия, наречена Quad-Gen. При нея с един горивен източник се произвеждат четири вида продукти: електричество, пара, топла и студена вода и въглероден диоксид, годен за употреба в хранително-вкусовата промишленост. По този начин високоефективните електроцентрали Solutions дават енергийна независимост на големи фабрики за производство на храни и напитки на мултинационална бутилираща компания, спестяват експлоатационните им разходи, както и допринасят за намаляването на парниковите емисии.
Темата за ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3” бе основна в презентацията на Гари Левсли в панел „Енергетика” на Инвеститорската конференция „Bulgaria: Business UP”. Пред аудиторията той разказа за историята на успеха на електроцентралата. „Успехът на компанията се открива в постиженията по екологичните показатели, в подобряването на представянето по отношение на здравето и безопасността, както и в ефективността при електропроизводството. Успехът на нашата българска компания е успех за България, защото с нашия актив ние партнираме на държавата, гарантираме енергийната независимост, като използваме местно гориво, български персонал и know-how и увличаме и други бизнеси в посока подобряване на безопасността, етичността и корпоративната социална отговорност”, каза Гари Левсли.
Всички тези иновативни подходи, както и ангажиментът към подпомагане на социалното и културното развитие на регионите, в които компанията присъства, дават на ContourGlobal шанса да се развива и еманципира и в бързоразвиващите се, и в зрелите пазари.
За „КонтурГлобал Марица Изток 3”
„КонтурГлобал Марица Изток 3” е важна част от голямото енергийно семейство на международната компания ContourGlobal. В България ContourGlobal е мажоритарен собственик на ТЕЦ „КонтурГлобал Марица Изток 3“ – една от четирите топлоелектрически централи в комплекса „Марица изток”. Това е първата топлоелектрическа електроцентрала на лигнитни въглища на Балканския полуостров, която работи в пълно съответствие с най-високите европейски стандарти за безопасност и опазване на околната среда. Тя е лидер в производството на енергия, опазването на околната среда, безопасността и социалната отговорност.
За ContourGlobal
ContourGlobal е базирана в Ню Йорк международна енергийна компания с мощност от 2742 MW в експлоатация, в строеж или в напреднала фаза на развитие в 14 страни по света. Основана в края на 2005 г. от главния изпълнителен директор Джоузеф Бранд и Reservoir Capital Group, инвестиционен фонд с капитал от 5 милиарда щатски долара със седалище в Ню Йорк, ContourGlobal има персонал от 1500 души, които развиват и експлоатират електроцентрали в пазари с висок ръст, на пазари с недостатъчно високо ниво на доставки, както и в иновативни ниши в рамките на развити пазари.