Министър Трайков присъства на официалното представяне на новия инвеститор в ТЕЦ „Марица изток 3“

България трябва да използва възможно най-ефективно и най-пълно собствените си енергийни ресурси – собствените си въглища, собствения си природен газ, собствените си водни ресурси. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който присъства на официалното представяне на новия собственик на ТЕЦ „Марица изток 3“ – КонтурГлобал. Американската компания купи дела на „Енел“ от 73% от капитала на дружеството и заедно с НЕК (27% от капитала) притежава централата край старозагорското село Медникарово.

Новите технологии в енергетиката в момента струват много пари, но стават все по-евтини. Нашата политика е да имаме балансиран подход, който едновременно стимулира навлизането на нови технологии – внимателно и постепенно, но, от друга страна, „гонейки сокола в небето, да не изпуснем птичката в ръката си“, образно обясни приоритета за използването на местни ресурси министър Трайков. Той подчерта, че разширяването на географския обхват на един сериозен инвеститор почти винаги е добра новина за страната, в която той влиза. Смяната на собственика обикновено също е добра новина, защото още по-мотивиран инвеститор заема мястото на предишния. Доказателство за това е амбициозната програма за близо 28 млн. лева, които КонтурГлобал е предвидил за инвестиции в екология и безопасност на труда, подчерта министърът. По думите му хората в този регион знаят как да правят енергия от въглища. Тези хора, техният опит, опитът на българските енергетици са актив, който новите собственици на централата ще имат възможност тепърва да оценят, посочи Трайков и поздрави КонтурГлобал, че са инвестирали „умните пари“ в човешкия капитал.

На церемонията присъстваха и министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов, и посланикът на Съединените американски щати в България Н.Пр. Джеймс Уорлик.

ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ има 4 енергоблока с обща инсталирана мощност от 908 MW и удължен период на експлоатация. Разполага с 4 сероочистващи инсталации, които намаляват емисиите CO2 с над 94%, пречиствателни станции и цялостна програма за управление на водите. Централата произвежда над 10% от електроенергията в страната.

източник >>>