ТЕЦ Марица Изток 3 премина в американски ръце

Италианската енергийна компания Enel във вторник съобщи, че е финализирала продажбата на своите дялове в ТЕЦ Марица Изток 3. Сделката, която беше обявена още през март, възлезе на 230 млн. евро.

Купувач на италианските дялове в българската електростанция на лигнитни въглища, която разполага с около 10% от общата инсталирана мощност в страната, е американският инвестиционен фонд ContourGlobal.

Той вече притежава 73% от българската компания „Енел Марица Изток 3” АД, собственик на топлоцентралата, както и 73% от дружеството „Енел Оперейшънс България” АД, което отговаря за експлоатацията и поддръжката на ТЕЦ-а.

Останалите 27% се държат от Националната електрическа компания.

През 2010 г. централата с мощност 908 мегавата отчете приходи от около 231 милиона евро и EBIT (печалби преди лихви и данъци) от около 69 милиона евро, уточнява италианското дружество.

Стойността на целия ТЕЦ на база сумата платена по сделката е 545 млн. евро, заедно с дълга – посочват още от Enel.

Продажбата на ТЕЦ „Енел Марица Изток 3” е част от плана, обявен от Enel на пазарите и ще намали общия финансов дълг на Групата Enel с около 460 милиона евро – обясниха от компанията.

Днес акциите на италианското дружество се покачват с 0.69% до 4.39 евро за лот.

Купувачите ContourGlobal казват за себе си, че са основани през 2005 г. и разполагат с капитал от 4 милиарда щатски долара. Седалището им е в Ню Йорк. Бизнесът на фонда се състои в придобиване и опериране на електроцентрали и топлоцентрали по целия свят. Фокусът е върху пазари с висок ръст и недостатъчно предлагане. Новината за покупката в България все още не е отразена на корпоративния уеб сайт.

В нашия регион, компанията е завършила един проект в Румъния, осигурявайки енергийното подаване за бутилиращите заводи на Coca Cola Hellenic Company.

Консултант по сделката е Райфайзен Инвестмънт. От там посочват, че това е най-голямата сделка по сливания и придобивания в ЦИ Европа за 2011 г. в сектора енергетика. А за България, това е най-голямата M&A сделка в енергетиката на България изобщо.

А според Волфганг Пучек, член на УС на Райфайзен Инвестмънт, през 2011 г. се очаква българският пазар на M&A да достигне 1 млрд. евро, главно в секторите възобновяема енергия, производство на храни, търговия на дребно и земеделие.

„Българският пазар отново набира скорост“, броят на сделките в средния сегмент до 20 млн. евро също отчита ръст. В момента Райфайзен Инвестмънт е консултант по 20 активни проекта, включително и в България. Планирани са други 10 проекта.

източник >>>