„Енел“ планира изграждане на вятърен парк край Гурково

„Считаме се за потенциален победител в тръжната процедура за придобиването на 49 на сто от бъдещата ядрена централа в Белене“. Това заяви пред български журналисти в Рим Фулвио Конти, главен изпълнителен директор на италианската енергийна група Енел след среща с българския министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров. „Енел“ е един от петте кандидата за стратегически инвеститор в Белене.
Конти допълни, че притежаваната от компанията ТЕЦ „Енел Марица Изток“III е най-добрата централа в региона от екологична гледна точка. Според него в нея са използвани най-модерните технологии, които я превръщат в модел и за други подобни централи в района.
Неотдавна Енел стартира в Италия програма, свързана с околната среда, която предвижда инвестиции от 4,1 милиарда евро до 2011. До март 2008 ще бъде завършен третият блок в централата в Стара Загора, а до 2009 – и четвъртият блок, потвърди Конти.
Италианската група има интереси в инвестирането и във възобновяемите източници. Конкретизирането им ще зависи от наличието на естествени ресурси в България, каза Конти. Засега интересите на компанията са насочени към изграждането на вятърен парк до Гурково.
„България е една от най-обещаващите страни по отношение на този вид източници“, каза Конти. Според него произвеждането на „зелена“ енергия обаче е скъпо и се нуждае и от субсидии, които трябва да бъдат отпуснати от правителството.
През тази година Енел купи контролния пакет акции в компании за възобновяеми източници на енергия в Гърция и Румъния. В България Енел разглежда възможности за инвестиране и в бизнеса с природен газ, които могат да дойдат по линия на транспортен коридор номер осем. „Виждаме в България център, откъдето можем в бъдеще да изнасяме природен газ и електроенергия“, каза шефът на Енел.

източник >>>