Инвестират около 91 млн. лв. в откритите рудници на „Марица-Изток“

Около 91 млн. лева ще бъдат инвестирани в трите открити рудника на комплекса „Марица-Изток“ през следващата година, съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Марков.
Инвестициите са съобразени с предстоящото нарастване на въгледобива. По-големият добив се изисква заради влизането в експлоатация на четвъртата топлоцентрала в комплекса, която се строи край Гълъбово от американската компания Ей И Ес.
Повече лигнитни въглища ще бъдат необходими и след приключване на рехабилитацията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 и 3, уточни Марков. Единствено най-голямата засега ТЕЦ в комплекса – „Марица-Изток 2“, остана държавна собственост сред производителите на електроенергия в региона.
ТЕЦ „Марица-Изток 1“ е собственост на „Брикел“. Италианската компания „Енел“ купи 73 процента от ТЕЦ „Марица- Изток 3“ и инвестира близо 900 млн. евро в рехабилитацията на съоръжението.
Италианската компания заяви интерес към изграждането на пета термична централа заедно с „Брикел“ и Ей И Ес. Мястото на новата мощност ще бъде определено от инвеститорите, но според експерти, едно от най-подходящите места са площадките на ТЕЦ „Марица-Изток 3“ и „Брикел“.

източник >>>