Сезираме Еврокомисията за ТЕЦ „Марица Изток” 2

България ще подаде сигнал в Европейската комисия, че проектът за рехабилитация на първите 4 блока на ТЕЦ „Марица Изток” 2 се бави по вина на фирмата-изпълнител. Ще искаме подкрепа от Брюксел за оказване на натиск върху японското правителство за ускоряване реализацията на инвестицията. Това каза министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров пред депутатите от енергийната комисия в парламента.

Със закъснението по проекта за изграждане на сероочистващи инсталации в най-голямата топлоелектрическа централа в България от „Мицуи” е запознат и новият посланик на Япония у нас. Той е поел ангажимент да потърси контакт с фирмата главен изпълнител и да лобира за по-скорошното приключване на проекта. От януари централата трябва да плаща глоби, за да работи. Според енергийния министър обаче, сероочистките ще бъдат завършени преди Европейската комисия да реши да ни санкционира за закъснението.

На депутатски въпроси за поскъпването на тока енергийният министър обясни, че във ведомството се обмисля нов механизъм за определяне на цените на три месеца. Водят се разговори и по исканото от „Булгаргаз” 34 процента повишение на цената.

„Това, което направихме с „Булгаргаз” е да видим какви са цените на входа и на базата на тези цени да преценим какво трябва да бъде реалното увеличение в България. Смятам, че все още е рано да кажем точно какво ще бъде увеличението за газа. Водят се конструктивни разговори, за да се отиде към една реална цена, да няма изкривявания, които да са в полза или на „Булгаргаз”, или пък обратното – да има форми на държавна помощ, без официално да са такива“, каза Петър Димитров. „Илюзия е да се мисли, че данъкоплатците на България ще поемат разходите за енергия. Досегашното състояние с повечето топлофикации просто е безобразие – не може от други пари, включително и от транзитни такси, да се поемат разходите на топлофикациите, които не си обслужват задълженията към „Булгаргаз”“, коментира икономическият министър.

До средата на следващата година всички държавни енергийни компании ще се обединят в холдинг, обяви още Петър Димитров. Според плана на министерството обединението първоначално ще е само финансово, а след като се прецени дали мегадружеството функционира добре, ще се премине и към оперативен холдинг. До края на месеца Националната електрическа компания има готовност да парафира договора със строителя на АЕЦ „Белене” – руската „Атомстройекспорт”. Подписването на документа е планирано за началото на 2008 г., но това няма да стане без одобрение от Европейската комисия, допълни Димитров. По отношение на стратегическия инвеститор в централата енергийният министър обясни, че изборът на компания-партньор на държавата във втората атомна централа трябва да стане на политическо ниво. Също до края на годината ще е готова и концепцията за нова енергийна стратегия на страната. Тя ще включва всички аспекти на европейската енергийна политика и ще съдържа 4 варианта за развитието на българската енергетика – от оптимистичен до негативен.

източник >>>