Режим на тока при затваряне на мощности на ТЕЦ „Марица-Изток”

Ако бъдат затворени част от блокове на ТЕЦ „Марица-Изток” 2 и 3, през 2008 г. ще има дефицит на електроенергия, което ще доведе до режим на тока. Затварянето на част от блоковете може да се наложи заради изпълнението на директива на Европейския съюз за ограничаване на емисиите от въглероден диоксид от големи горивни инсталации. Това заяви изпълнителният директор на НЕК Мардик Папазян по време на научно-практическата конференция, която се провежда край Варна.

Папазян представи и доклад за екологичните последици от спирането на III и IV блок на АЕЦ „Козлодуй”, в който се обяснява, че емисиите на серни оксиди и въглероден двуокис във въздуха са се повишили значително след спирането на двата блока.

В енергийния форум участват 400 български и 53-ма чуждестранни специалисти в областта на енергетиката. След откриването тази сутрин председателят на ДКЕВР проф. Константин Шушулов отчете, че за последните 2 години електроразпределителните дружества в България са изпълнили само 30% от инвестиционните си планове, но са реализирали добра печалба на българския пазар.

източник >>>