Стачката на миньорите може да доведе до енергийна криза

Стачката на работниците от Мини „Марица-Изток” ще доведе до сериозни проблеми в електроснабдяването на страната, прогнозира изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй” Иван Генов. Според него енергийната криза е неизбежна, ако спре въглеподаването и се изчерпят запасите на ТЕЦ “Марица-Изток 2”. Мениджъри на водещи енергийни предприятия обсъждат проблемите при възлагането на обществени поръчки в енергетиката на Старозагорските минерални бани.

В момента АЕЦ „Козлодуй” дава максимума електричество, който може да произведе с един работещ блок, тъй като 5-ти блок е спрян за годишен ремонт. Реакторът ще бъде пуснат в експлоатация в края на август, но тогава ще бъде изведен 6-ти блок заради изтичане на горивната кампания. До края на октомври основният енергиен товар поемат топлоелектрическите централи в комплекса „Марица-Изток”, които работят с лигнитни въглища от Мините.

„Не мога да си представя как изобщо бихме могли да осъществим внос на електричество при този дефицит на Балканите”, коментира още Генов. Той съобщи, че в момента на борсите цената на мегаватчас електроенергия достига 60-70 евро.

В същото време изпълнителният директор на Мини „Марица-Изток” инж. Иван Марков изрази увереност, че най-вероятно стачката на неговите служители, насрочена за 16 юли, няма да се състои. Най-късно утре се очаква среща между лидерите на двата синдиката в мините и министрите на икономиката и на социалната политика. По време на срещата вероятно ще се стигне до споразумение, което да удовлетворява и двете страни.

източник >>>