Новият собственик на „Ремотекс“ търси нови клиенти

Новият собственик на активите на фалиралия „Ремотекс – Раднево“ го подготвя за възобновяване на дейността до края на юни. Търсят се 500 работници, които да започнат работа в Раднево, както и поръчки за ремонт на машини извън държавното миннодобивно предприятие в Маришкия басейн. До края на годината ще бъдат осигурени няколко милиона лева за инвестиции в техника, тъй като двегодишният престой на машините е нанесъл поражения. Това каза пред „Капитал“ собственикът на „Минстрой холдинг“ Николай Вълканов, който купи предприятието за 21 млн. лв. в съдружие с гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос. Продавач на активите на „Ремотекс – Раднево“ бе Първа инвестиционна банка (ПИБ). Тя бе негов стопанин само за няколко месеца и чрез сделката изчиства лошия си кредит към дружеството. Вълканов не каза как е финансирал покупката, но спомена, че в схемата за придобиване на актива има и банков кредит към неназована финансова институция.

Най-новият в групата

Сделката по прехвърляне на „Ремотекс – Раднево“ все още не е вписана в Търговския регистър, но Николай Вълканов потвърди пред „Капитал“ за финализирането й. За целите й през септември миналата година купувачът „Минстрой холдинг“ е влязъл в съдружие с гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос, с когото е основано съвместното дружество „Ремотекс М“ ООД, в което участието е 50 на 50. Чужденецът е едноличен собственик на „Полет 21“, което е бивш собственик на „Ремотекс – Раднево“ преди фалита. Името на Гиофкос фигурира във фирмените регистри и като едноличен собственик на консултантската компания „Гиве консулт“, която участва в консорциум, който е кандидат да оценява Българската фондова борса (БФБ) в процеса по предстоящата приватизация.

Ремонтното предприятие не работи от близо две години, като основните му проблеми идваха по линия на натрупани задължения към ПИБ, НАП и работниците, които стачкуваха за заплати. По времето на кабинета „Орешарски“ през 2014 година имаше идея за спасяване на предприятието чрез национализация, но намерението пропадна. Последва продажба на основните активи чрез съдебен изпълнител, като търгът бе спечелен от основния кредитор ПИБ с оферта за 8 млн. лв.

Пред „Капитал“ Николай Вълканов не отговори на въпроса защо е платил по-висока цена от тази, която даде ПИБ през октомври. Той обясни, че е купил актив, разтоварен от основното му задължение към банката. „Ремотекс – Раднево“ е структуроопределящо предприятие не само за държавните „Мини Марица-изток“, но за минния добив като цяло“, обясни Вълканов, като припомни за другите добивни компании в холдинга. „Ние имаме нужда в групата от такъв тип предприятие, където се извършва ремонт на машини, двигатели, резервни части. Ще му разширим клиентите, тъй като има потенциал и за много други. Включително БДЖ, за което може да се извършва ремонт на вагони. Може да се търсят поръчки и извън България“, каза още Вълканов, като добави, че за да се възстанови капацитетът на предприятието ще са нужни „няколко милиона лева“ инвестиции и че те ще бъдат осигурени в следващите месеци.

Той не каза какъв е бизнес планът на „Ремотекс – Раднево“ за тази година, но изтъкна, че се работи за възобновяване на дейността до края на месец юни. „Най-трудното е намирането на работници, тъй като част от хората са напуснали, започнали са на друго място“, посочи Вълканов. Към октомври миналата година предприятието дължеше по 19 заплати на близо 700-те си работници.

Познат сценарий

Придобиването на ремонтния комплекс от холдинга на Николай Вълканов е схема, която е работила за предприятия в затруднения от тежката индустрия. По подобен начин „Минстрой холдинг“ купи „Горубсо – Златоград“ и „Върба – Батанци“. На въпрос какви са резултатите от възобновяване на дейността в тях, тъй като не са публикували финансови отчети, Вълканов отговори: „Задоволителни.“

„Минстрой холдинг“ се занимава с широк спектър от дейности, включващи строителство на хидроенергийни обекти, между които ПАВЕЦ „Чаира“, строителство и ремонт на електропреносни мрежи. Холдингът е участвал и в демонтажа на оборудването на площадката на АЕЦ „Белене“ и е извършвала ремонти в повечето топлоелектрически централи в страната. През последните години компанията разшири дейността си в изграждането на хотелски комплекси в българските курорти, както и в проекти във възобновяема енергия.