Първа инвестиционна банка взема „Ремотекс“ заради дългове

В качеството си най-голям кредитор Първа инвестиционна банка (ПИБ) плати на търг едва 8,893 млн. лв. за основната част от активите на фалиралото дружество „Ремотекс“ в Раднево, информира „Хоризонт“.

Банката на олигарха Цеко Минев е кредитирала предприятието за ремонт на тежка минна техника с близо 16 млн. лв. и така си връща активи на стойност половината от тях.  Търгът е проведен в Районния съд в Раднево, като ПИБ е била и единствен участник в него. Част от активите на „Ремотекс“ не са продадени, защото има данъчни задължения към Националната агенция по приходите (НАП).

Пояснява се, че дори и когато бъдат продадени и останалата част от активите, те пак ще отидат към най-големия кредитор в лицето на ПИБ, но не и за изплащане на заплатите на работниците.

По тази причина новината за поетия от банката на Цеко Минев контрол върху предприятието неприятно изненада синдикатите. Лидерът на КНСБ в Раднево Бойка Боева се оплака, че „Ремотекс“ дължи цели 19 работни заплати или между 6 и 20 хил. лв. на всеки от 680-те работници във фирмата. Въпреки че стотици дела вече са заведени за тези суми, шансовете работниците да ги получат са минимални.

Следващата седмица от синдиката ще искат среща със собствениците на регистрираното миналата седмица ново дружество „Ремотек М“ ООД , създадено от мажоритарния собственик на „Ремотекс – Раднево” – гръцкия гражданин Йоаннис Гиофкос и „Минстрой холдинг” АД на магната Николай Вълканов.