До 15 юли България аргументира пред ЕК отпускането на първите 250 млн. лв. за „Мини Марица-изток“

Европейската комисия е изпратила 24 уточняващи въпроса, свързани с гласувания от парламента първи транш от 250млн.лв. за „Мини Марица-изток“. До 15 юли българската държава следва да аргументира пред Брюксел отпускането на средствата, за да може впоследствие Комисията да даде разрешение за тяхното предоставяне на въгледобивното дружество. Това обяви в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Той подчерта, че е изключително важно в своята позиция българската държава да мотивира правилно предоставянето на средствата. Гласуването на средствата в размер на общо 1 млрд. лв. от Народното събрание беше аргументирано с необходими дейности по рекултивация, за да бъде предотвратена екологична катастрофа.

Впоследствие обаче в своя публична изява служебният енергиен министър Владимир Малинов обвърза държавното финансиране за Мините с подсигуряването на фонд работна заплата, който месечно е в размер на около 28млн.лв.. Президентът на КНСБ Пламен Димитров подчерта, че ако до есента парите не бъдат преведени, „Мини Марица-изток“ ще изпадне в тежка ситуация.

Пламен Димитров посочи, че в резултат на влошеното финансово състояние на Мините и липсата на достатъчно заработка на практика не се спазват ангажиментите, заложени в подписания през юни нов Колективен трудов договор. Част от причината за проблемите пред държавните мини синдикалният лидер обясни с липсата на Механизъм за капацитет.

По думите му наличието на такъв в Германия и Полша развързва ръцете на управляващите да искат и да получат съответните одобрения от Брюксел, касаещите сигурността на производството на електроенергия от въглища. На свой ред България пропусна възможността за осигуряване на такъв Механизъм още през 2019г.. 

Президентът на КНСБ не скри, че положението в комплекса е критично. Самият той обясни, че всички обещания, че никой няма да пострада от прехода, който в България ще бъде справедлив, не са се случили. „Вина за това носим и ние“, призна Пламен Димитров. 

Източник: БНР Целият материал тук: