Макар и бавно, Европа се събужда по отношение на зелената сделка, смята полски експерт, който е на посещение у нас

от БТА

Заместник-председателят на сдружение „Минно дело и енергетика“ към синдикат „Солидарност“ в Полша Войчех Илницки, който е на тридневно посещение в комплекса „Марица-изток“, каза, че трябва да се борим за нашата природа и екология, но не трябва да се лъжем, че чрез ликвидирането на въглищните централи ще бъде зелено.

Макар и бавно, Европа се събужда. Ако всички вървим заедно по пътя, има шанс да победи здравият разум, посочи още той пред журналисти в Стара Загора.

Илницки допълни, че от синдиката считат, че няма да има прибързване на зелената сделка, защото все повече държави правят коалиции и „най-лошите неща, които са заложени в нея, ще бъдат блокирани“. Полският експерт изтъкна, че ако няма конвенционална енергия, цената на електрическата енергия ще скочи драстично. Виждаме протестите, виждаме колко много работни места и предприятия се ликвидират в Европа, а работните места се пренасят в Китай и Индия, където никой не спазва никакви правила и екологични норми, заяви Илницки.

По думите му трябва да има стабилно правителство в България, което да отстоява интересите. „Защото правителството представлява държавата пред Европейския съюз и то трябва да брани и защитава, и да убеди членовете на Европейския съвет, че централите сме нужни и не могат така просто да ни затворят“, посочи той.

Войчех Илницки взе участие в среща с представителите на община Стара Загора и синдикатите от комплекса „Марица-изток“ на тема „Информация за действия и дейности в Полша, свързани със зеления преход“. По време на нея са обсъдени възможности за съвместно сътрудничество на местната администрация и синдикатите на двете държави. 

„Полша е държава, в която 80 процента от произведената електроенергия е от въглища“, посочи Бисер Бинев от синдикат „Подкрепа“ в „Мини Марица-изток“. Той допълни, че за разлика от България, мините и централите в Полша са една структура, а не както е у нас отделни дружества. „Само 5 на сто от произведената електроенергия в Полша е на борсата за продажба. Те работят с дългосрочни договори“, обясни още той.

По време на срещата заместник-кметът на община Стара Загора Радостин Танев посочи, че само съвместна работа между синдикатите, представителите на местната изпълнителна власт и всички заинтересовани страни „може да ни помогне и да ни обедини около правилните стъпки, които да предприемем оттук-нататък по зелената сделка“. Танев подчерта, че проблемите както в България, така и в Полша са едни и същи, както и подходите за решаване на проблемите: въвеждане на ранното пенсиониране за миньори, рекултивацията на земи да се извършва от работещите в мините, а не от външни фирми, както е сходен и начинът за привличане на инвеститори. Според него средствата, които са готови да отпуснат Европейският съюз и държавата, трябва да бъдат насочени директно към бизнеса. Той смята, че ако има компания, готова да наеме човек от минно-енергийния комплекс, тя трябва да получи средства, гарантиращи заплатата му за следващите две години или поне част от неговото възнаграждение. Това е искане и на бизнеса в Стара Загора.

Войчех Илницки заяви, че посещението на комплекса „Марица-изток“ му е полезно, защото всяка обмяна на опит и концепции е много важна. Нашата най-важна цел е нашите заводи да работят, заяви той.

Източник:БТА