Швейцария отряза съда в Страсбург за решението за климата

Горната камара на парламента на Швейцария осъди скорошно решение на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, съобщава „Ройтерс“.

Съдебната институция притиска страната да направи повече за борба с глобалното затопляне. Според парламента обаче швейцарските власти вече правят достатъчно, за да се справят със заплахата.

Гласувайки с 31 „за“ срещу 11 „против“ депутатите от горната камара подкрепиха предложение, критикуващо т.нар. „съдебен активизъм“ на съда в Страсбург.

Посочва се, че Швейцария не вижда „никаква причина да предприеме по-нататъшни действия“ относно решението на съда от 9 април на основание, че нейните минали и настоящи усилия по политиката в областта на климата отговарят на изискванията за правата на човека, посочени в решението.

Съдът взе решение в полза на група възрастни швейцарки, които дадоха страната под съд заради нейните резултати в справянето с глобалното затопляне с мотива, че неуспехите ѝ нарушават правата им.

Съгласно решението Швейцария има законово задължение да направи повече за намаляване на емисиите. То обаче беше остро критикувано в страната, а швейцарският министър на околната среда заяви, че решението не е в съответствие с пряката демокрация.

Швейцария, където референдумите редовно изпитват границите на националната политика, се ангажира да намали емисиите на парникови газове с 50% до 2030 г. спрямо нивата от 1990 г.

Правителството предложи по-строги мерки за постигане на целта, но швейцарските избиратели ги отхвърлиха на референдум през 2021 г.

Източник: News.bg

Виж целия материал в оригинал