Инж. Щерьо Щерев: Досега големите партии бяха в управлението, но нищо не направиха за спасяването на комплекс „Марица изток“

 – Инж. Щерев, досега Вие никога не сте се занимавали с политика. Хилядите Ваши привърженици в социалните мрежи Ви познават като бивш директор на „Мини Марица-изток“ и като водещ минен специалист, борещ се от години за комплекс „Марица изток“. Какво Ви мотивира да приемете предложението на лидера на „Солидарна България“ Ваня Григорова да оглавите листата на Коалицията в Старозагорска област?

– През годините до сега не съм членувал в партия или политическо сдружение, въпреки че съм имал многобройни предложения от многоцветната политическа палитра. Не приемах предложенията, защото исках да запазя свободата си да казвам и отстоявам собствените си разбирания по проблемите на обществото. Не обичам и не приемам да ми бъде налагано чуждо мнение, което не споделям. Не съм градил професионалната си кариера като политическа личност. Исках да бъда приеман като професионалист, специалист, прагматик, а не като политически активист. Ще бъда щастлив, ако хората, с които съм работил и ме познават, ме възприемат за такъв. С г-жа Григорова се познаваме от няколко години във връзка с борбата за запазване на минно-енергийния комплекс „Марица изток“. Тя ме впечатли с последователната си и аргументирана позиция относно съдбата на комплекса и работещите в него и за него от фирмите, партниращи на мините и термичните централи. Тя ме изненада с предложението си: „Щерьо, хайде да се борим заедно на друго ниво за запазването на „Марица изток“.“ Няколко дни мислих и не можах да й откажа. Вярвам в нея.– Не вярвам на обещанията на представителите на големите партии. До сега те бяха в управлението на държавата и не направиха нищо за спасяването на комплекс „Марица изток“. Благодарение на тяхната пасивност и страх да се противопоставят на гибелната „зелена“ политика на брюкселските псевдоеколози и природозащитници и техните български протежета в работа са само 9% от от енергийните блокове. В резултат на тяхното бездействие Източномаришките мини и централи са пред финансов фалит, а националната ни икономика е пред рецесия, каквато обхваща западноевропейските държави. Последствията са нова емигрантска вълна на млади хора, обезлюдяване на региона на „Марица изток“, задълбочаване на демографския срив.

Получаваме кредити за 2-3 млрд. лева от Брюксел, които ще трябва да се връщат. Те не са безвъзмездна помощ! В замяна закриваме хиляди високо платени работни места в съвременни, ефективно работещи структуроопределящи минни и енергийни мощности за над 12-15 милиарда лева. Това е национално предателство!

Източник: Старозагорски новини Целият материал: