Кметовете от област Стара Загора готови и на гражданско неподчинение

Днес те категорично се обявиха срещу разпределението на средствата в изготвената от чиновници на МРРБ Индикативна програма за зелен преход

Днес кметовете на 11-те общини от Старозагорска област категорично се обявиха срещу разпределението на средствата по Индикативната годишна програма за зелен преход, които са половината от парите, които страната ни ще получи по т.н. европейска Зелена сделка.

Пред медиите те обявиха, че ще изпратят писмо до МРРБ, в което ще настояват за среща за промяна на начина, по който са разпределени стотиците милиони. „Искаме реални проекти, искаме реални създадени работни места, предпоставки за което са изграждането на индустриални зони, искаме развитие на региона ни, а не просто едни средства да бъдат разпределени към частния сектор“, заяви кметът на Стара Загора Живко Тодоров.

В отговор на журналистически въпрос какво ще се случи, ако диалогът с МРРБ не доведе до желаната от кметовете промяна, Живко Тодоров беше категоричен: „Ще следва, ако ще и гражданско неподчинение. Ако трябва и до там ще стигнем. Ако трябва, ще спим и ние на магистралата, но това нещо не може да бъде допуснато. Има моменти, в които човек трябва да застане твърдо и да не дава назад от позицията си. Моментът е такъв. Виждаме, че чиновниците в министерството не се свенят по никакъв начин да правят безобразия. Това, което е написано в тази програма, е абсолютно безобразие.“

В извънредния брифинг, който се състоя веднага след срещата на кметовете с областния управител Ива Радева, участваха още градоначалниците на Казанлък, Чирпан, Раднево, Гълъбово, Гурково и Николаево.

Кметът на Стара Загора коментира, че във въпросната програма общините са изключени от всякакво финансиране, докато 186 млн. лв. са предвидени за саниране, 60 млн. лв. за подпомагане на заетостта (обучения за преквалификация на работещите в предприятията , засегнати от климатичния преход), близо 400 млн. лв. за малки и средни предприятия, а други 250 млн. за големи бизнеси. „Не виждаме ролята на общините никъде в този процес. На второ място считаме, че се създават предпоставки за непрозрачно изразходване на европейски средства. Всички тези 650 млн. лв., които цитирахме, ще влязат в бизнеса, по какъв начин, по какви критерии, какъв ще бъде ефектът, бизнесът, който ще усвоява тези средства, ще отвори ли реални работни места, които да бъдат устойчиви в годините, или в следващия момент ще излязат от пазара и просто ще бъдат усвоени едни пари. Затова ние искаме от държавата начинът, по който се изразходват тези средства, да бъде променен, да видим ясното участие на общините в този процес. В противен случай ние сме само гумен печат на това, което се прави. И смятам, че това ще взриви хората в голяма степен, защото, като видят, че реално работните места в „Марица изток“ се заменят за мерки за саниране, а другите пари ще влязат в бизнеса, в някакви фирми, не е ясно с какъв ефект, това няма да се хареса на никого“, отбеляза Живко Тодоров. Думите му бяха подкрепени от кмета на Гълъбово Николай Тонев.

„Всичките 11 кмета сме на това мнение. Силно притеснени сме за бъдещето на област Стара Загора и най-вече за общините Стара Загора, Раднево и Гълъбово. Тази програма е „капак“ на всичко, което може да се очаква като негативно решение за в бъдеще“, отбеляза Тонев. Кметът на Казанлък Галина Стоянова изрази недоумение защо сумата от 120 млн. лв. е определена за оперативни разходи на Управляващия програмата орган в лицето на МРРБ и определи това като скандално и недопустимо. Стоянова съобщи, че кметовете от областта са се обединили около това Общините Стара Загора, Раднево и Гълъбово да бъдат конкретни бенефициенти за парите от Зелената сделка, тъй като те са най-потърпевшите от зеления преход.

Кметовете от областта настояха да бъдат заложени 200 млн. лв. за проекти на общините. По-конкретно това включва обособяване на индустриална зона „Марица изток“ между Раднево и Гълъбово, както и развитие на Летище Стара Загора като голяма икономическа зона. Живко Тодоров заподозря политически мотиви зад структурирането на програмата. По думите му управляващите от ПП-ДБ изолират кметове по места на чисто партиен принцип и че за пореден път кметовете на общини, засегнати от климатичните политики, са тотално пренебрегнати. „Нито участвахме в изготвянето на Териториалните планове, нито участвахме в изготвянето на тази програма“, отбеляза Живко Тодоров.

Той все пак изрази оптимизъм, че исканията им ще бъдат чути, тъй като се очаква Румен Радев да не бъде повече министър на енергетиката. „Смятам, че той беше в основата на всичко да се работи против комплекс „Марица изток“. И последните месеци го доказаха, комплексът в момента е със затихващи функции благодарение на усърдната му работа“, каза още Живко Тодоров и определи Румен Радев като най-слабия министър на енергетиката от целия посттоталитарен преход.

Източник: Старозагорски новини