От КНСБ се готвят за национален протест след ротацията заради „Марица изток“

От КНСБ се готвят за национален протест, ако от държавата не бъдат осигурени плащания по два механизма на държавната въглищна централа ТЕЦ „Марица изток 2“. Това е станало ясно днес по време на среща на президента на КНСБ Пламен Димитров в ТЕЦ 2 със Синдикалния съвет и още стотина работници от централата.

„Първият от механизмите е свързан с услугите, които държавната топлоцентрала извършва за ЕСО – регулиране на честотата на напрежението, за да може токът до контактите на всички потребители на ел. енергия да е 220 вата.

След като ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“ спря работа на 21 февруари, ЕСО веднага активира ТЕЦ „Марица изток 2″ и в момента работим на 3 блока и половина. Това доказва, че без ТЕЦ 2 електроенергийната система на България ще се разпадне“, съобщи за медията ни синдикалният лидер на КНСБ в държавната топлоцентрала Деян Дяков. Той обаче дебело подчерта, че тази услуга до момента не е плащана на ТЕЦ 2 от ЕСО, защото досега е минавали в графата, че и двете дружества са държавни.

„След като в момента не можем да работим на свободния енергиен пазар заради високите цени на въглеродните квоти, а пък сме необходими на системата, ЕСО трябва да плаща за тези услуги на ТЕЦ 2“, обясни Деян Дяков.

Вторият механизъм на плащане от страна на държавата трябва да бъде по линия на Министерство на отбраната по т. нар. военновременен закон, по който държавната ТЕЦ 2 (обект, свързан с националната сигурност на България), който трябва да гарантира доставката на ел. енергия на страната (б.р. в случая недалеч от страната ни се водят две войни).

„Точно заради този закон ТЕЦ 2 държи 2400 души на работа и 8 блока, които всеки един момент могат да бъдат запалени и да работят на въглища“, уточни Деян Дяков.

По време на днешната среща президентът на КНСБ Пламен Димитров е съобщил, че в близките дни се очаква свикването на Браншови съвет, на който да стане ясно какво точно е изпълнило правителството на Денков от подписаното споразумение на 3 октомври м.г. Плюс поставянето на исканията по двата механизма за ТЕЦ „Марица изток 2“.

„Ако тези искания не бъдат изпълнени, ние, заедно с миньорите от „Мини Марица-изток“, излизаме на национален протест“, категоричен беше лидерът на КНСБ в ТЕЦ 2 Деян Дяков. Той обаче изрично уточни, че това ще се случи след ротацията на правителството, защото преди това нямало смисъл.

По негова информация днес Пламен Димитров е бил и на посещение в ТЕЦ „КонтурГлобал Марица изток 3“, която спря работа след изтичането на договора й с НЕК на 21 февруари.

Там той е разговарял с ръководството на частния т.нар. американски ТЕЦ и е получил уверението, че поне до октомври т.г. съкращения на работници няма да има.

Източник: