Миньори и енергетици излизат на протест в София на 19 септемрви

Шествието е под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“

След земеделските производители на ход за протести са миньорите и енергетиците от въглищния сектор у нас. На 19 септември, синдикалните организации на КНСБ и КТ „Подкрепа“ организират един от най-мащабните протести за последните години, свързани с работата на въгледобивния сектор. В митинга в София ще се включат протестиращи работници от комплекса „Марица Изток“, Националната федерация на енергетиците към КНСБ, Федерацията на независимите синдикати на миньорите към КНСБ, СМФ – КТ „Подкрепа“, Федерация „Енергетика“ към КТ „Подкрепа“

Миньорите и енергетиците от въгледобивния сектор в страната ще проведат националния протестен митинг-шествие под надслов „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!“.  Шествието ще започне в 11:30 часа от площад „Св. Александър Невски“, ще премине по ул. „Оборище“, ул. „Г. С. Раковски“, бул. „Цар Освободител“, бул. „Княз Александър Дондуков“, съобщиха от КНСБ.

Протестният митинг ще започне в 12 часа в участъка между сградите на Народното събрание и Министерския съвет на бул. „Княз Александър Дондуков“ 1. 

Очаква се в протеста ще се включат хиляди работници от целия въгледобивен сектор в България. Основната причина за протеста на хората е несправедливият според тях начин, по който са създадени териториалните планове за въглищните региони. Служителите остават притеснени за работните си места, макар в момента държавата да уверява хората как в енергийния преход никой няма да бъде изоставен и за всички ще има работа.

В процеса на трансформация България предвижда затваряне на въглищните си централи до 2038 г. и замяна на тяхното електропроизводство нискоемисионно. Към момента има прекалено много неясноти около прехода във въглищните региони на Стара Загора, Перник и Кюстендил.

Източник: