Напрежение в НС заради заседанието на Комисията по енергетика


Напрежение в пленарната зала предизвика свиканото в сряда заседание на Комисията по енергетика в Народното събрание, в дневния ред на която е включено проекторешение за продажба на Украйна на оборудването за АЕЦ „Белене“.

Заради поредица от поискани процедури и за „охлаждане на страстите“ беше дадена почивка от председателстващият заседанието заместник-председател на парламента Росица Кирова. 

„Вчера пишете проекторешението, днес искате да го гледате“, коментира и Георги Свиленски от „БСП за България“. Продавате руските реактори на Украйна, вие подигравате ли се с тези хора, попита той. И там очаквате да отидат руски инженери да ги монтират, допълни той.

Свиленски коментира, че даже цената е определена.  

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС обясни защо цената е такава  – защото, по думите му, толкова сме платили.

„БСП нищо не са плащали, те само поръчват и оставят друг да плаща сметката“, коментира той.

„Инициативата за проекта на решение за продажба на оборудване за АЕЦ Белене на Украйна е на ГЕРБ-СДС, а ПП-ДБ я подкрепят“, обясниха депутати от двете формации.

Колегите от „Демократична България“ и „Продължаваме Промяната“ много обичат да си присвояват явно чужд труд, защото видях, че още снощи са се похвалили с една инициатива на ГЕРБ и един проект на решение на Народното събрание, което ние вчера внесохме, каза на брифинг в парламента Добрев.

По думите му няма нито една дума, нито една запетая, която да е предложена или сложена от ДБ и ПП и „според нас това, че си присвояват тези заслуги, граничи е плагиатство, защото аз вчера видях спонсорирани реклами в интернет как това било тяхно предложение“.

„Не е тяхно предложение, а изцяло на ПГ на ГЕРБ, на което предложение ние ги поканихме да се подпишат, ако подкрепят тази идея, и те го направиха“, добави Добрев.

Източник: