МАЕ: Енергийните цени може да скочат през зимата

Цените на енергията може да скочат тази зима, което ще принуди правителствата да се намесят и да субсидират сметките. Това прогнозира изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика(МАЕ) Фатих Бирол пред BBC.

Ако китайската икономика се ускори бързо и има сурова зима, цените на газа може да се покачат, оказвайки натиск върху потребителите, каза Фатих Бирол. Той добави, че правителствата трябва да настояват за пестене на енергия и да стимулират възобновяемите източници.

Говорител на правителството на Великобритания обаче каза, че годишните сметки за енергия ще намалеят средно с £430 този месец.

Цените на газа скочиха след инвазията на Русия в Украйна, което увеличи сметките за енергия по света. Тогава редица правителства се намесиха с подкрепа за домакинствата, включително в Обединеното кралство, за да се опитат да смекчат удара върху потребителите, припомня ВВС.

Много европейски правителства са допускали „стратегически грешки“, включително прекаленото разчитане на Русия за енергия, и че външната политика е била „завързана“ от краткосрочни търговски решения. Тази зима „не можем да изключим“ друг скок в цените на газа, каза Фатих Бирол в интервю за програмата Today на BBС.

„При сценарий, при който китайската икономика е много силна, купува много енергия от пазарите и имаме сурова зима, може да видим силен възходящ натиск върху цените на природния газ, което от своя страна ще постави допълнителна тежест върху потребителите, “ добави Фатих Бирол.

Китайската икономика се възстановяваслед премахването на ограниченията на Covid, но напоследък икономиката й се забавя.

Рейтинговата агенция S&P Global обаче намали прогнозата си за растежа на Китай, заявявайки, че „рискът е възстановяването му да загуби повече сила на фона на слабото доверие сред потребителите и на жилищния пазар“.

Въпреки това Фатих Бирол припомни, че правителствата, включително това на Обединеното кралство, трябва да „продължат да настояват за мерки за пестене на енергия, особено когато навлизаме в зимата“.

Те също така трябва да насърчават възобновяемите технологии, така че те да „видят бял свят възможно най-скоро“ и да намалят времето, което им е необходимо за получаване на разрешителни, и да търсят „опции за алтернативна енергия“,добави шефът на МАЕ.

Според него „ако светът е сериозен“ относно климатичните промени, тогава „трябва да намалим значително използването на петрол и газ през следващите години“. По думите му ако успеем да намалим потреблението, съществуващите петролни и газови находища ще са достатъчни, за да отговорят на намаляващото търсене.

Източник: