Домакинствата във Великобритания вече са платили до 15 500 паунда зелени данъци върху енергията през последните 13 години, разкри нов анализ. 

Домакинствата във Великобритания вече са платили до 15 500 паунда зелени данъци върху енергията през последните 13 години, разкри нов анализ. 

Очаква се правителството да добави допълнителни разходи към домакинствата, когато добави зелени такси на стойност £165 годишно обратно към сметките за енергия. 

Депутатите от торите призовават за намаляване на „скрит данък СО2“, който добавя до £84 върху сметките за енергия, за да се помогне на домакинствата в затруднено положение. 

Компаниите, които произвеждат енергия чрез изгаряне на газ за създаване на електричество, се таксуват за всеки тон СО2, който отделят – разход, който прехвърлят на потребителите . 

Институтът за икономически въпроси (IEA), мозъчен тръст, изчислява, че домакинствата са платили £15 540 от 2010 г. до 2022 г. чрез комбинация от преки данъци и данъци, прехвърлени от бизнеса.

Том Райън, политически анализатор на Алианса на данъкоплатците, призова министрите да обмислят спиране на зелените налози върху сметките за енергия , за да помогнат на домакинствата при кризата с разходите за живот.

Той каза: „Зелените данъци оказват огромен натиск върху бюджетите на домакинствата.

„Тези налози не само допринасят за 70-годишното високо данъчно бреме, но и изкуствено завишават цените за потребителите.“

Том Клъгърти, ръководител на данъчния отдел в Центъра за политически изследвания, описа екологичното данъчно облагане на правителството като „пълна бъркотия“, нуждаеща се от реформа и опростяване.

Матю Леш, директор на публичната политика в IEA, каза, че цената на декарбонизацията „в крайна сметка ще бъде платена от домакинствата“.

Зелените такси се добавят към цената на електроенергията, съставлявайки 8% от типичната сметка за двойно гориво, според регулатора Ofgem.

Въпреки това домакинствата, които преминават от газови котли към термопомпи, в крайна сметка ще плащат по-голяма част от екологичните данъци върху сметките си за енергия. 

Източник: