Правителството разработва концепция за развитие на въглищните региони

Правителството работи върху концепция за развитие на въглищните региони, за чиято трансформация няма алтернатива. „Можем да превърнем Стара Загора от долината на въглищата в долината на новите енергийни източници. Този преход може да се окаже преход на икономическия бум“, заяви премиерът акад. Николай Денков пред участниците в четвъртата годишна среща на Софийския икономически форум.

„Реализирането на тази концепция преминава през разработката на конкретни териториални планове за Стара Загора, Перник и Кюстендил. Трябва да се подготви цялостна и икономически обоснована картина за бъдещето на тези региони – за какво отиват инвестициите, как хората да бъдат подготвени за този преход“, обясни министър-председателят пред журналисти в кулоарите на форума. Заетите в ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да бъдат застрашени и се обсъждат варианти, благоприятни за тях, увери той.

Акад. Денков вече е провел неформални срещи с министрите на икономиката, на енергетиката, на околната среда и водите. Целта е концепцията ще бъде подготвена колкото е възможно по-скоро във вид, в който да бъде представена пред Европейската комисия. Служебното правителство не е работило по такъв документ, нито е изпратило официално становище за предоговарянето на средствата по националния План за възстановяване и устойчивост (ПВУ). „Опитваме се за няколко седмици да наваксаме това, което не е свършено месеци наред“, отбеляза премиерът.

По отношение на второто плащане по ПВУ акад. Денков смята за по-притеснително забавянето на свързаните с плана закони. Той допълни, че успоредно с предоговарянето на част от ПВУ трябва да се подготви и планът REPowerEU за икономии на енергия, производство на чиста енергия и диверсифициране на енергийните доставки.

Министър-председателят смята за притеснителни редица обстоятелства около договора, сключен между „Булгаргаз“ и турската компания „Боташ“ за покупко-продажба на природен газ. Министерството на енергетиката извършва проверка на всички обстоятелства, свързани с него. Акад. Денков посочи, че в Министерския съвет споразумението е внесено като такова, което тепърва ще се гласува, а след заседанието излиза като одобрено, без някой от министрите да го е видял. Той отбеляза и друг проблем: 13 години е изключително дълъг срок за такъв договор с оглед на съвременната динамика в развитието на енергийния сектор.

Източник: Министерски съвет