Държавен играч се прицелва в дял от бъдещ пазар за съхранена енергия

Преди по-малко от месец бе създадена нова държавна фирма, която да се намести в новозараждащия се български пазар за съхранение на зелена енергия и балансирането на възобновяемите енергийни източници. Става дума за „Национален енергиен оператор“ (НЕО), дъщерно дружество на държавния „Български енергиен холдинг“. Фирмата е с 30 млн. лв. капитал и временно ръководство до избора на постоянно с конкурс.

Засега дейността на НЕО е съсредоточена върху подготовката на обществени поръчки за извършване на предпроектни проучвания за изграждане на системи за съхранение на електроенергия. Чрез използването им производителите на слънчева и вятърна енергия няма да изпадат в дисбаланси спрямо заявените към електропреносната мрежа количества в случай на неподходящо време. Проучват се всички възможни европейски грантови схеми, които биха осигурили финансиране за бъдещите проекти, става ясно от отговори на дружеството на въпроси на Mediapool.

Тепърва ще се уточнява обхватът и броя на батериите за съхранение на ток, които НЕО смята да изгради.

В момента това е горещ пазар. Само преди дни стана ясно, че 562 фирми кандидатстват за евросубсидиране на проекти за собствени ВЕИ и батерии за съхраняване на този ток. Отделно в Плана за възстановяване и устойчивост има проект за изграждане на батериен парк за съхранение на 6 хил. МВтч енергия с 1.6 млрд. лв. безвъзмездно финансиране от ЕК. Той трябваше да се изгради от друго дъщерно дружество на БЕХ – „Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО), но предишният парламент задължи служебното правителство този проект да се предоговори с Брюксел и парите да отидат за батерии за ток за фирми и домакинства. Не е ясно каква ще е съдбата на проекта за батериен парк. Ако ЕК откаже да го преоформи, реализацията му зависи и от анализ, който Европейската банка за възстановяване и развитие ще прави и ще предложи най-подходящите технологии за съхранение на ток https://www.mediapool.bg/ebvr-shte-izbere-kak-bulgaria-da-sahranyava-elektroenergiya-news346393.html и на следващ етап да организира търговете за доставката им.

НЕО обаче смята да кандидатства по евентуално реорганизирания механизъм за батерии по Плана за възстановяване и устойчивост.

Според директора на новосформираното дружество Александър Михайлов идеята е с евентуални техни съоръжения за съхранение на ток да се избегне необходимостта от изключване на енергопроизводствени мощности при много слънчево или ветровито време. Така вече изградените ВЕИ централи ще могат да ползват капацитета на съоръженията на „Националния енергиен оператор“ и да не се налага да плащат на „Електроенергийния системен оператор“ в случаите, когато произведат по-малко енергия от обявеното и ЕСО трябва да търси начини да я набави, или пък когато тя е в повече и операторът пък трябва да намери как да я пласира.

Едно от предизвикателствата пред този бъдещ пазар обаче е формирането на регулаторна рамка за функционирането на подобни съоръжения за съхранение на енергия и евентуално за определянето на цените на техните услуги.

Създаденият от БЕХ „Национален енергиен оператор“ се управлява от тричленен съвет на директорите, в който влизат изпълнителният директор Александър Михайлов, председателят му Пламен Герджиков и неизпълнителният член Костадин Христов. Герджиков бе в надзора на ЕСО до края на март 2023 г.

Тримата са назначени специално за създаването на дружеството, но в рамките на шест месеца трябва да се проведе конкурс по Закона за публичните предприятия за постоянно ръководство. В момента е в ход конкурсна процедура. Междувременно са структурирани инженерно-техническа дирекция, която ще се занимава с разработка и реализация на инвестиционни проекти, финансово-счетоводна дирекция, правна дирекция и административен отдел.

Източник: