България създава държавна компания за зелена енергия

България ще създаде държавна компания за зелена енергия. Това заяви Росен Христов, служебен министър на енергетиката, по време на откриването на събитието Energy of Tomorrow, организирано от Investor.bg.

В „Български енергиен холдинг“ ЕАД (БЕХ) е обособено ново дружество, което ще се фокусира върху развитието и съхраняването на зелена енергия. Работи се ефективно с Европейската комисия (ЕК) за разработването на проекти за стимулиране на внедряването на такива технологии, посочи енергийният министър.

„България наистина има нужда на ускоряване на процеса по декарбонизация и внедряване на зелени технологии. Енергетиката много нашумя в рамките на последната година заради цените на енергоизточниците. Също така се ускориха някои процеси на европейско ниво, като декарбонизация и алтернативни източници на енергия“, подчерта Христов.

С тенденцията за пълна декарбонизация енергетиката получава още по-важна роля в икономиката, добави той.

Електрификацията е в основата на този процес, като тя е съпътствана с редица мерки за енергийната ефективност. Това трябва да бъде заложено в политиката на всяка държава, категоричен е Христов.

По думите му България е една от най-въглеродно интензивни икономики, но това именно дава възможност за бързо внедряване на зелената енергия.

Цялата информация: