4000 мегавата мощности от ВЕИ на терени в „Мини Марица-изток“ видя в Раднево енергийният министър Росен Христов

Министърът на енергетиката Росен Христов посети „Мини Марица-изток“ ЕАД. Пред ръководството на дружеството и синдикатите той е представил визия за бъдещото развитие в региона, обвързано със зелената сделка. Сред срещата той разговаря с журналисти.

„Днес в мини „Марица-изток“ в Раднево обсъдихме няколко проекта за инвестиции и развитие на региона на базата на зелените технологии. Целта ни е да има алтернатива за предприятията и работниците от района, макар всички да сме убедени, че животът на въглищните централи и мините трябва да бъде максимално дълъг. Засега се нахвърлят идеи, които ще бъдат обсъдени и анализирани. Някои ще отпаднат, ще има и нови.

Трябват ни дългосрочна стратегия, бизнес план за бъдещето на мините, които ще изработим. Нужен ни е и териториално устройствен план, цялостно виждане за тези нeколкостотин квадратни километра, които обхваща теренът на мини „Марица изток“, и какви трансформации ще настъпят тук. Намерението е да живеем по-добре и в по-чиста околна среда, без за нарушаваме стандарта на живот на местните хора и да заплашваме работните им места.

Сега тук има сериозно неразбиране, нездравословна паника от затваряне на мощности, породени от ангажименти на предишното правителство. Напротив, трябва да се гледа в бъдещето и местната общност да подкрепя плановете за бъдещи инвестиции. Ето някои от идеите за тях:

В следващите 10 години върху 30-40 хиляди декара в мините, които ще бъдат рекултивирани, да се изградят централи с възстановяеми енергийни източници с мощност 4 гигавата (4 хиляди мегавата). Тези терени са активи на държавното дружество, които в момента не се ползват. Макар да са задължени според концесионния договор, мините не са рекултивирали тези терени поради липса на пари. Рекултивацията на един декар земя струва до 7-8 хиляди лева, а продажната цена на най-добрата земеделска земя в Добруджа е 3 хиляди лева. Т.е. няма сметка земята да се рекултивира и след това да се продава.

Идеалният вариант би бил, ако се намерят частни инвеститори, които да финансират тази рекултивация, тъй като държавните мини не могат. Разбира се, това трябва да бъдат фирми не само със свободни пари за рекултивацията, но и с опит в областта на фотоволтаиците, за да изградят след това и експлоатират новите централи с възстановяеми енергийни източници за определен период от време, при това да го направят бързо. Това са смислени, но тежки изисквания. И заради цената на тока това сега е икономически неизгодно и кандидати и заявки при нас няма, макар че все още има няколко големи инвеститори, които са настроени позитивно към идеята. Но истината е, че поне засега никой не е пожелал да види конкретни терени в района на мините, върху които да постави фотоволтаици.

За самите мини се предвижда да изградят своя централа с ВЕИ и мощност 150 мегавата, но пак с условието, че се търси инвеститор, който да поеме първоначалните разходи и след това да му се плаща разсрочено от печалбата на тока, който мините ще добият и продават. Ще кажете, че дружеството може да получи повече пари, ако се увеличи цената на въглищата. Да, но това ще рефлектира по-нататък по веригата чак до крайните потребители, които ще получат по-скъпо електричество. Аз, като министър, гледам целия процес, е не просто едно предприятие или едни хора да са по-добре за сметка на други.

Вече има поръчка от Министерството на енергетиката и БЕХ за изграждането на първи 1000 мегавата мощност от ВЕИ в района на мини „Марица изток“ и работна група работи над това. Целта е с електричеството да се захранва бъдещият индустриален парк на Раднево.

Съществува и идея за изграждането на виртуална фотоволтаична централа. Това означава върху покривите на къщите в района, който сега са неизползваем актив, при съгласие на собствениците им да бъдат поставени фотоволтаици – все едно за сметка на държавата или от частен инвеститор. Тези собственици на къщи, които могат да бъдат миньори, енергетици или просто хора, които живеят тук, да получават наем или част от печалбата при продажбата на тока – това ще бъдат допълнителни приходи за тях. Разбира се, засега това е само идея, тя може да отпадне по административни или технически причини, но съм сигурен, че ще се появят нови идеи. Важното е да се мисли креативно и отговорно, защото вземането на едно решение всъщност е поемане на отговорност.“

Автор: Дарина Колева