Грета Тунберг изтри туит от 2018 г., в който казва, че изменението на климата ще „унищожи цялото човечество, освен ако не спрем да използваме изкопаеми горива до 2023 г.“

  • Туитът на Тунберг сподели статия от gritpost.com, която вече не съществува
  • В статията се казва, че до 2022 г. в Арктика ще остане „по същество нула“ лед

От КРИСТИАН ОЛИВЪР

Екологичната активистка Грета Тунберг изтри туит от 2018 г., в който се казва, че изменението на климата ще „унищожи човечеството“, освен ако светът не спре да използва изкопаеми горива до 2023 г.

Шведският активист беше публикувал в Туитър статия от gritpost.com, описваща предупреждението на професора от Харвардския университет Джеймс Андерсън, че човечеството ще престане да съществува, ако използването на изкопаеми горива не бъде спряно до пет години.

Вече изтритата публикация на Тунберг гласи: „Велик учен по климата предупреждава, че изменението на климата ще унищожи цялото човечество, освен ако не спрем да използваме изкопаеми горива през следващите пет години.“ 

Статията на gritpost.com – чийто уебсайт вече не съществува – цитира Андерсън, експерт по атмосферна химия, където той твърди, че до 2022 г. в Арктика ще остане „по същество нула“ лед.

Не е известно кога точно туитът е бил изтрит, но той беше заловен от интернет архива Wayback Machine миналата седмица на 7 март, малко преди 22:00 часа.

WayBack Machine също засне някои от отговорите къмТунберг пет години след туита.

Един потребител попита: „Минаха пет години GT, какво става?“

Друг написа: „Това ли е задгробният живот? Мислех, че ще бъде… по-добре.

Трети написа: „Защо сме още тук?“

Чарли Кърк, основателят на дясната група Turning Point USA, написа в Туитър: „Едно от най-добрите заглавия на годината досега… „Грета Тунберг изтри туита от 2018 г., в който казва, че светът ще свърши през 2023 г., след като светът не свършва.“

Въпросната статия обаче не казва, че човечеството ще бъде унищожено след пет години, нито цитира думите на Андерсън.

Въпреки това други потребители поставиха под съмнение други аспекти на аргумента в статията. 

Джеймс Андерсън от Харвард беше цитиран от статията на gritpost.com като заявява: „Шансът след 2022 г. в Арктика да остане някакъв постоянен лед е по същество нулев“.

Въпреки че количеството лед в Арктика драстично е намаляло през последните години – около 595 000 квадратни мили (1,54 милиона квадратни километра) по-малко, отколкото е било средно през годините между 2010 и 2018 г. – прогнозата на Андерсън не се е сбъднала.

Цялата публикация: