На енергийния фронт в Европа няма повод за празнуване

След конвулсиите през 2022 г. европейският пазар на газ изглежда е навлязъл в нова фаза. Има два начина да се опише текущата среда: оптимистът вижда цените да се понижават с 85% от пика си, но за този, чиято чаша е наполовина празна, те са двойно по-високи от нивата отпреди кризата. И двете са верни – за да ги помиря, аз го наричам „новата европейска енергийна нормалност“.

В тази нова нормалност европейският газ се колебае от 45 евро до 50 евро за мегаватчас. За много политици, които станаха свидетели на скока на цените до около 350 евро през август и се страхуваха от спиране на тока и замръзване на домовете, това е повод за празнуване. Кризата отмина, мислят си политиците от Брюксел към Лондон. Европа спечели, Владимир Путин загуби. Иска ми се да беше толкова просто.

За предприятията, които са плащали средно €20 за своя газ между 2010 г. и 2020 г., е по-сложно. За повечето текущите цени все още са болезнени, въпреки че вероятно могат да ги издържат с допълнително затягане на колана. За енергоемките индустрии в региона, като химически компании и производители на стъкло, цените остават катастрофално високи.

Подобна е и историята на пазарите на енергия. Краткосрочните цени на електроенергията в Обединеното кралство изглежда са се установили на малко под £150 за мегаватчас. Това е малка част от £550, наблюдавани през август и декември миналата година, но утроява средната стойност за 2010-2020 г. от само £45.

Изправени пред това, което сега изглежда като дългосрочно и може би постоянно увеличение на разходите, компаниите повишават цените, за да защитят маржовете. Процесът започна миналата година, но набира сила през 2023 г., тъй като компаниите обикновено преоценяват в началото на годината. Това от своя страна засилва инфлацията в Европа, особено за услугите и производителите, обърквайки очакванията за бърз спад. Дори цените на храните се покачват, тъй като някои оранжерии, които не могат да си позволят отопление, са затворени за зимата, което води до недостиг и по-високи разходи. Европейската централна банка и централната банка на Англия са приковани в ъгъла: въпреки икономическия растеж, който в най-добрия случай може да се опише като анемичен, пазарът очаква по-нататъшни увеличения на лихвените проценти.

BASF SE, германският химически гигант, обобщи ситуацията миналата седмица, когато обяви съкращения на работни места и затваряне на заводи. „Конкурентоспособността на Европа все повече страда“, каза шефът на BASF Мартин Брудермюлер. „Високите цени на енергията сега поставят допълнителна тежест върху рентабилността и конкурентоспособността.“

Колко устойчива е новата европейска енергийна нормалност?

Първо добрата новина. Европа издържа зимата много по-добре, отколкото се опасявах, въпреки липсата на повечето от обичайните руски доставки. Регионът значително намали потреблението на газ. Освен това беше в състояние да внася много втечнен природен газ от приятелски нации като САЩ и Катар, без да се сблъсква с реална конкуренция, купувайки толкова LNG, колкото му беше необходимо, благодарение на приглушеното търсене от Китай. Комбинацията означаваше, че Европа изтегли по-малко газ от хранилищата, отколкото през предишните зими, което позволи на цените да спаднат от екстремните нива от миналото лято.

Източник: