Китай разчита на въглищата на фона на усилията за енергийна сигурност

ПЕКИН, 5 март (Ройтерс) – Китайският държавен планов орган подчерта по-голямата роля на въглищата в енергоснабдяването в неделя, като каза, че изкопаемото гориво ще се използва за подобряване на надеждността и сигурността на неговата енергийна система.

Покачващите се световни цени на енергията след нахлуването на Русия в Украйна и прекъсването на вътрешните доставки накараха Пекин да засили фокуса си върху енергийната сигурност през последните години.

Втората по големина икономика в света е разчитала на въглища, за да генерира 56,2% от своята електроенергия миналата година, според данни на Националното статистическо бюро, но значително е увеличила използването на природен газ и възобновяема енергия през последните години, за да намали въглеродните емисии.

Променливото производство от ВЕИ централи накара китайските политиците да разчитат на надеждна и лесно диспечирана енергия от въглища, за да укрепят базовото захранване на страната. „Ще засилим основната поддържаща роля на въглищата и ще предприемем подредени стъпки за увеличаване на модерното производство на въглища, като същевременно гарантираме безопасността“, каза Националната комисия за развитие и реформи в доклад.

Китай одобри изграждането на още 106 гигавата мощности, захранвани с въглища миналата година, четири пъти повече от година по-рано и най-високото от 2015 г. насам, водено от съображения за енергийна сигурност, показа проучване миналата седмица .

Около 50 GW от тях са влезли в строителството.

„Разказът за енергийната сигурност все още е силен“, каза политическият съветник на Грийнпийс за Китай Ли Шуо.

„Това даде тласък на китайския въглищен сектор, както се вижда от бързото одобрение на въглищни централи в цялата страна“, каза той.

Зависимостта от въглища беше описана като временна от някои за покриване на недостиг на доставки, докато страната развива възобновяеми източници.

„Новото производство на възобновяеми енергийни източници не успя да покрие целия ръст на търсенето през всяка конкретна година, което означава, че все още е необходимо допълнително производство на въглища всяка година“, каза Дейвид Фишман, старши мениджър на базираната в Китай енергийна консултантска компания Lantau Group.

„През 2023 или 2024 г. може да станем свидетели на първата година, в която възобновяемото производство напълно покрива новия растеж на търсенето… след това потреблението на въглища трябва да започне да намалява от година на година“, каза той.

Китай се ангажира да достигне пикови въглеродни емисии до 2030 г. и въглеродна неутралност до 2060 г.

Цялата публикация: