Синдикатите искат спешно свикване на Браншовия съвет заради необходимата ревизия на Плана за възстановяване

Да бъде свикан спешно Браншовият съвет. Това е решението, взето днес по време на съвместното заседание на Националната федерация „Енергетика“ към КНСБ, Федерация „Енергетика“ при КТ „Подкрепа“ и НСФЕБ-КНСБ, проведено в София. В послание до служебния министър на енергетиката Росен Христов синдикалните структури настояват на Браншовия съвет да бъдат разгледани три теми. Първата е свързана с необходимостта от спешно предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост, предвиждащ 40% намаление на СО2 от производството на електроенергия до края на 2025 г., на база на 2019 г. Другите две са свързани с планирани инвестиции и механизъм за осигуряване продължаване на функционирането на комплекс „Марица изток“, включително планиране на заетост и планирани инвестиции за осигуряване на базови и маневрени мощности в дългосрочен хоризонт.

Това съобщи за медията ни Деян Дяков, председател на КНСБ в ТЕЦ „Марица изток 2“ и зам.-председател на Националната федерация „Енергетика“ към КНСБ.

Ако на Браншовия съвет не бъдат постигнати нужните договорености, от синдикатите планират среща с Комисията по енергетика в Народното събрание с цел изготвяне на решение да бъде задължено служебното правителство да предоговори Плана за възстановяване в частта му „Енергетика“. Както и изпращането на декларация до президента Румен Радев за свикване на Консултативния съвет по национална сигурност за защита на въглищните централи, за което настояха вече от ГЕРБ и ПП „Възраждане“, но към момента липсва официална информация от Президентството дали това ще се случи и кога, очерта по-нататъшните синдикални действия Деян Дяков.

източник >>>